Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A világháború áldozataira emlékeztek

Az első világháború áldozatairól emlékeztek meg a Művészeti Szakközépiskola diákjai. Az eseményen Puskás Tivadar elmondta: államok közötti nézeteltérések csak békés úton, racionális döntések révén oldhatók fel, hiszen az országok vezetői arra kaptak felhatalmazást, hogy a köz javát szolgálják.
1920-as évekből származó dalok és operettrészletek is felcsendültek a Művészeti Szakközépiskola rendezvényén. Az intézményben "Az első világháború a művészetek tükrében" címmel tartottak megemlékezést a nagy háborús emlékévhez kapcsolódóan. 2014 egész Európában az emlékezés éve annak tiszteletére, hogy száz esztendeje robbant ki az első világháború. „Meg kell tanulnunk mindannyiunknak, hogy ember-ember közti konfliktust lehetőleg ne háborúval oldjuk meg, hanem tárgyalással oldjuk meg" - fogalmazott Puskás Tivadar polgrmester. Hozzátette: összefogásra a háború idején és békeidőben egyaránt nagy szükség van.

Az iskola már az előző tanévben megkezdte a felkészülést az emlékév programjaira. „Arra jutottunk, hogy ha már művészeti szakközépiskola vagyunk, más formában kellene megvilágítanunk ezt az időszakot, úgy, ahogy nem szokás, tehát nem egyfajta történeti kronológiában, hanem a művészeteket központba helyezve” - mondta el Rápli Róbert igazgató.

„Először egy ötletbörzét tartottunk, majd ennek megfelelően próbáltuk anyagot gyűjteni a nyáron.Rengeteg szöveg került fel az internetre, ezek mind személyes anyagok, hiszen ennek a nagy európai programnak része volt a személyes történelem" - tette hozzá Németh Gabriella magyar tanár, könyvtáros.

Az ünnepi műsorban Benda Jenő, a Pesti Hírlap korabeli tudósítójának írásaiból hangzottak el idézetek a háború kitörése előtti fővárosi hangulatról.ot érzékeltették. Az előadott prózai részletek és zeneművek jól illeszkedtek a háború képeiből összeállított kompozícióhoz. A megemlékezés az iskola zenekarának előadásával zárult.

VideóÚj hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • MEGELEVENEDETT TÖRTÉNELEM
  MEGELEVENEDETT TÖRTÉNELEM Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…
 • Felhívás húsvéti locsolóvers beküldésére
  Felhívás húsvéti locsolóvers beküldésére A 2018. évi Húsvéti Vásáron locsolóvers-fal kerül felállításra Szombathely Fő terén. Keressük azokat a hagyományos…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Gyűjtik már az oltóvesszőt
  Gyűjtik már az oltóvesszőt Február 17-én, szombat délelőtt mintegy harminc fő érkezett az oszkói szőlőhegyre. Az ősi hegyen sok…
 • A ZENE MÁGIÁJA
  A ZENE MÁGIÁJA Művészeti projekt keretében a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjaival a Bartók Terembe látogattunk. 

Legnépszerűbb