Nyomtatás

A világháború áldozataira emlékeztek

2014-10-02, 12:18
   |   Kategória: Kultúra
Az első világháború áldozatairól emlékeztek meg a Művészeti Szakközépiskola diákjai. Az eseményen Puskás Tivadar elmondta: államok közötti nézeteltérések csak békés úton, racionális döntések révén oldhatók fel, hiszen az országok vezetői arra kaptak felhatalmazást, hogy a köz javát szolgálják.
1920-as évekből származó dalok és operettrészletek is felcsendültek a Művészeti Szakközépiskola rendezvényén. Az intézményben "Az első világháború a művészetek tükrében" címmel tartottak megemlékezést a nagy háborús emlékévhez kapcsolódóan. 2014 egész Európában az emlékezés éve annak tiszteletére, hogy száz esztendeje robbant ki az első világháború. „Meg kell tanulnunk mindannyiunknak, hogy ember-ember közti konfliktust lehetőleg ne háborúval oldjuk meg, hanem tárgyalással oldjuk meg" - fogalmazott Puskás Tivadar polgrmester. Hozzátette: összefogásra a háború idején és békeidőben egyaránt nagy szükség van.

Az iskola már az előző tanévben megkezdte a felkészülést az emlékév programjaira. „Arra jutottunk, hogy ha már művészeti szakközépiskola vagyunk, más formában kellene megvilágítanunk ezt az időszakot, úgy, ahogy nem szokás, tehát nem egyfajta történeti kronológiában, hanem a művészeteket központba helyezve” - mondta el Rápli Róbert igazgató.

„Először egy ötletbörzét tartottunk, majd ennek megfelelően próbáltuk anyagot gyűjteni a nyáron.Rengeteg szöveg került fel az internetre, ezek mind személyes anyagok, hiszen ennek a nagy európai programnak része volt a személyes történelem" - tette hozzá Németh Gabriella magyar tanár, könyvtáros.

Az ünnepi műsorban Benda Jenő, a Pesti Hírlap korabeli tudósítójának írásaiból hangzottak el idézetek a háború kitörése előtti fővárosi hangulatról.ot érzékeltették. Az előadott prózai részletek és zeneművek jól illeszkedtek a háború képeiből összeállított kompozícióhoz. A megemlékezés az iskola zenekarának előadásával zárult.

VideóGaléria

{gallery}https://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157648187719625/{/gallery}