Nyomtatás

Szemtől szemben a történelemmel

2014-10-31, 14:36
   |   Kategória: Kultúra
Szemtől szemben - képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből címmel nagyszabású kiállítás nyílt csütörtökön az Iseumban. A tárlat az 1920-as, 30-as évekből származó portrékat és életképeket mutat be, amikor a zsidók még boldogan, zavartalanul élhették mindennapjaikat. Közel 600 felvétel szerepel a válogatásban.
Görög Sándor kémikus, gyógyszerkutató saját fiatalkori portéja, és családi albumának darabjai is szerepelnek a kiállításban. A deportálások idején 11 éves volt. A rokonságból csak ő és a nagynénje élték túl a borzalmakat.
"Gyerekkoromat teljes békességben, szép családi életben töltöttem, '44-ben kezdődött a pokol. Engem elrejtettek a szüleim egy kőszegi szerzetesházban, ők meg elpusztultak Auschwitzban."

559 fotográfia látható a kiállításon a híres Knebel fotósdinasztia hagyatékából. A képeken gyerekek, asszonyok, fiatal és idősebb férfiak szerepelnek, mindannyian szombathelyi zsidó polgárok, orvosok, gyógyszerészek, bankárok, kereskedők, tanárok. Pillanatfelvételek egy olyan korszakból, amikor a zsidók még szabadon, békében élhettek és dolgozhattak.

"Szombathely életében meghatározó volt az a zsidóság, aki itt köztiszteletben álló emberekkel, köztiszteletben álló munkát végzett" - fogalmazott Puskás Tivadar polgármester.

A zsidóság a holkauszttal szinte teljesen eltűnt, nagy űrt hagyva maga után Szombathely közéletében. Az elhurcoltak közül csak minden tizedik élte túl a halál- és munkatáborok szörnyűségeit.

"Az egykoron itt élt több mint 3000 főt számláló közösségnek legfeljebb 30 tagja van. Nagyrészt korombeliek, vagy idősebbek" - nyilatkozta Schőner Alfréd főrabbi.

A fotók mögött megrendítő személyes történetek, tragédiák rejlenek, amelyek fontos üzenetet hordoznak a szemlélő számára.

"Számokba zárt sorsok ők, nem tudtunk róluk sokat. Tudtuk a nevüket, hogy hányan voltak, de nem ismertük az arcukat, gesztusaikat, kultúrájukat. Ez a kiállítás abban segít, hogy mindez a mai ember számára is megismerhetővé váljon, és tanuljunk belőle" - mondta Kelbert Krisztina történész, a kiállítás kurátora.

A kiállítás február 28-ig látogatható.


VideóGaléria

{gallery}https://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157649052612275/{/gallery}