Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Tavaszünnep az Iseumban

Egész napos programsorozattal várták az érdeklődőket vasárnap az Iseum Savarienseben. Szórakoztató gyermekjátékok, előadások, autentikus, római kori szertartások szerepeltek a kínálatban, majd a nap zárásaként az Ocho Macho zenekar adott koncertet.
Vasárnap tartották országszerte az Uniós fejlesztések nyílt napját. A programsorozat kiemelt helszíne a nyugat-dunántúli régióban az Iseum Savariense volt.  Az uniós fejlesztések nélkül nem lehetett volna felújítani az ország jelentősebb műemlékhelyeit - hangzott el sajtótájékoztatón. „Ezek gyakran 100 százalékos, de mindenképpen 70 és 100 százalék közötti összegeket jelentenek. Konkrétan itt Szombathelyen az Iseum szentéjnek és a hozzá csatlakozó létesítménynek a felújítása 1,6 milliárd forintba került. Ebből 1,4 milliárdot adott az Európai Unió, tehát 85 százalékos támogatást” - fogalmazott Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviselője.

A Savaria Múzeum igazgatója, Csapláros Andrea a jövő terveiről beszélt. „A Képtár épülete az, ami ténylegesen felújításra szorul és a Képtár aljának a rendezése is, hogy ez az összkép, ami itt van még szebbé válhasson” - mondta.

Ebből az alkalomból nyílt nap várta az érdeklődőket a római kori szentélyben.  A cél az volt, hogy minél többen ellátogassanak az Iseumba és megismerjék a megszépült épületet. „25 éve lakom itt, de még a régiben sem jártam, az új Iseum viszont már eléggé színvonalas ahhoz, hogy én is jobban megismerjem városunk történelmét, illetve, hogy a gyerkek is játékos formában ők is megismerjék” - nyilatkozta Rajczi Tamás.

A gyerekeknek változatos tevékenységeket, játékokat kínáltak, amelyek az ókori mesterségeket idézték, ilyen volt például a kőfaragás. Kőfalvi Vidor kőrestaurátor érdeklődésünkre elmondta, hogy lelkes fiatalokat lát, akik elkezdtek a kőfargással foglalkozni és rendkívül ügyesek. A tárgyalkotó foglalkozásoknak és a kicskeresésnek is nagy sikere volt.

Az iseumi tavaszünnep koncerttel zárult.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Lehetőségek az eva után
  Lehetőségek az eva után Az egyszerűsített vállalkozói adó, közismertebb nevén az eva 2020. január 1-jén megszűnik. A vállalkozók nagy…
 • Jankovics Marcell című könyv
  Jankovics Marcell című könyv Jankovics Marcell hihetetlenül szerteágazó munkásságát szinte lehetetlen egyetlen könyvben összefoglalni.
 • A Mikulás otthonában!
  A Mikulás otthonában! A Szabóhegyért Közösen Egyesület szervezésében szombat délután a Sziklakaréj tisztására igyekezetek az apró kis lábak, hogy…
 • Fábiánné Biczó Ilona
  Fábiánné Biczó Ilona Egy ismert és elismert festőművésznő a Szülőföld Könyvkiadó sorozatának, a Híres szombathelyi nők legújabb 20.…
 • Mikes Kelemen: Törökországi levelek
  Mikes Kelemen: Törökországi levelek Különleges könyv bemutatására várja az érdeklődőket a szervezők az ŐrvidékHáz Irodalmi műhelyében december 9-én.A Szombathelyen…

Legnépszerűbb