Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kiss Barna a szimfonikusok új vezetője

Kürtösként a zenekarban eltöltött évek érzelmi kötődést, a titkárként és megbízott igazgatóként végzett feladatok pedig kellő tapasztalatot adnak ahhoz, hogy jó irányba vezessem az intézményt – jellemzi célját a Savaria Szimfonikus Zenekar új igazgatója.

Először hegedülni tanult, aztán a kürt mellett kötelezte el magát Kiss Barna. Családjában a kulturális kötődésnek hagyománya volt: édesapja és nagybátyja kórusban énekelt, nagynénje, Rimányiné Kiss Anikó neves táncpedagógus. Így szinte természetesnek tűnt, hogy az iskolába induló kis Barna is választ valamilyen kedvére való művészeti ágat. A zeneiskolában tízévesen váltott a rezes hangszerre, ami végül a kezébe ragadt.

Egyenes út vezetett a Zeneakadémiára?

Én nem is gondolkodtam másban, mindenki más viszont igen. Nyolcadikban osztályfőnököm sem értette, miért nem a Nagy Lajos Gimnáziumba jelentkezem, hiszen jól ment a magyar, a matek, érdekeltek a természettudományos tantárgyak, számos versenyen vettem részt. A pályaválasztáskor azonban határozottan kijelentettem, hogy zenész leszek.

Az sem volt kérdés, hogy hazajön Szombathelyre?

Párommal, Vincze Eszter fuvolaművésszel kölyökkorunkban ismertük meg egymást, ugyanabba a szolfézscsoportba jártunk a zeneiskolában, aztán együtt kerültünk a zeneművészeti szakközépiskolába, majd Budapestre. Az akadémia, illetve a főiskola elvégzése után maradhattunk volna a fővárosban, de hazahúzott a szívünk. Később az élet úgy hozta, hogy Eszter Ausztriában vállalt tanári állást, de az otthonunk Sében van.

Két gyermekük folytatja a zenészhagyományokat?

Márton, a nagyobbik fiunk korán odaült a családi zongorához, és az is hamar kiderült, hogy tehetséges. Most Grácban a mesterszakot végzi, hamarosan dupladiplomás zongoraművész lesz. Misi is mindennap zongorázik, de ő sportolónak készül, jelenleg a Falco utánpótláscsapatában játszik, U16-os válogatott. Egyébként Marci megyei másodosztályban igazolt labdarúgó, és mindketten sakkoznak.

Ön mivel lazít?

Mindenfajta labdajátékot szeretek, leginkább nézni, de hetente jut idő a focira; és Eszter biztatására, vele együtt rendszeresen futok is, már vártuk a jó időt, hogy indulhassunk a szokásos erdei körre. Kikapcsolódásra még a baráti társaságunk ad alkalmat, akikkel időről időre összejövünk, és mivel különböző foglalkozású és érdeklődési körű emberek vagyunk, sokféle dologról beszélgetünk. Szívesen hallgatok könnyűzenét is, bár leginkább rádióban, háttérzajként szól. Szerencsés vagyok, mert a hivatásom a hobbim.

Az igazgatói feladatok sok időt, energiát emésztenek fel. Van olyan, amiről ezután le kell mondania?

A zenekarban nem kürtölhetek, ezt törvény írja elő, hiszen nem lehetek egyszerre munkáltató és beosztott. A következő tanév kezdetéig az is eldől, hogy folytatom-e a tanítást. A Reményik-iskolában a kezdetektől foglalkozom gyerekekkel, fúvóshangszeres órákat tartottam napi gyakorisággal, de megbízott igazgatói kinevezésem után ezt ritkítanom kellett. Most, idő híján csak azokkal a tanítványokkal dolgozom, akiknek egy hirtelen pedagógusváltás nem tenne jót. Az evangélikus Sartoris Alapítvány fenntartásában működő Ács Mihály Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a kisebb falvak diákjainak is esélyt ad a zene-, tánc-, képző- és iparművészeti képzésre. Ennek a munkájában évek óta aktívan részt veszek, de szeptembertől valószínűleg ezen is változtatnom kell.

Pályázatában milyen jövőképet fogalmazott meg a zenekarra vonatkozóan?

Mindenekelőtt a korábbiakhoz hasonló, minőségi szakmai munkát ígértem. Erre a zenésztársaim jelentenek garanciát. A nadrágszíjat szorosabbra kell ugyan húznunk – hasonlóan a többi kulturális intézményhez –, de törekszünk arra, hogy ebből a közönség minél kevesebbet vegyen észre. A költségvetésünk idén 350 millió forint lesz, ami az állami és önkormányzati támogatásból, illetve a saját bevételekből áll. Nyilván ez az előirányzott összeg év közben még nőhet, meglátjuk...

Mit kínálnak a közönségnek?

Nagyon szeretném, ha valamennyi közkedvelt programunk folytatódna. A szimfóniabérletet hirdetnünk sem kell; a kezdeti nehézségek után az operabérletünk iránt is egyre nagyobb az érdeklődés; a kamarabérlethez azért ragaszkodunk, mert a zenekari művészek ilyenkor megmutathatják virtuozitásukat; újdonság pedig a zenekar tagjaiból alakult Camerata Pro Musica együttes Szent Márton-bérlete lesz. Utóbbinak mind a négy hangversenyén felcsendül majd egyházi kötődésű mű, valamint a klasszikus darabok mellett kortárs alkotásokat is játszanak. Az ünnepi koncerteken mindig megtelik a Bartók Terem, nyilván ezek az előadások is maradnak.

Említhetjük még az Iseumi Szabadtéri Játékokat és a Hollywood Classics produkcióit is!

Ezeket a közönségvonzó rendezvényeket is megtartjuk. Talán kevésbé látványos külsőségekkel, de tartalmas előadásokkal igyekszünk megtölteni a játékteret. Az Iseumban egy operagálát rendezünk majd négy elismert énekessel, neves karmesterrel; fellép az ExpriDance és a 100 Tagú Cigányzenekar; Miller Zoltán sokoldalú művészi egyéniségét önálló esten villantja fel, és ő rendezőként egy zenés darabot is színpadra állít. Ez csak erre az alkalomra készül Neil Simon Édeskettes hármasban című műve alapján. A produkció közreműködője a Savaria Szimfonikus Zenekar, főszereplője Trokán Anna és Szabó P. Szilveszter lesz.

Pályázatát nagy többséggel támogatta a zenekar. Mekkora felelősséggel jár ez?

Az elmúlt hónapok bizonytalansága után, azt gondolom, végre a munkára összpontosíthatunk. A zenészek bizalma valószínűleg annak is köszönhető, hogy jól ismerem ezt az életformát, a nehézségeit is. Titkárként és megbízott igazgatóként pedig átláttam a munkáltatói oldal kötelezettségeit. Magam és a kollégáim elvárásainak is igyekszem megfelelni, de közben biztosan hoznom kell nehéz döntéseket is.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb