Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Programdömping a Skanzenban

Kézműveskedéssel, zenével és versekkel várta a látogatókat az év legrövidebb éjszakáján a Vasi Skanzen. A Múzeumok éjszakája programsorozathoz kapcsolódóan kiállítás is nyílt.
A századfordulón nagy értéknek számítottak a szerelmi ajándékok. Nemcsak szóban fogalmazódtak meg a szerelmes üzenetek, hanem tárgyak is hordozták azokat: konyhai eszközök, bútorok és egyéb míves népi dolgok szolgálták a csodált személyek kegyeinek megszerzését. „Legyenek azok bútorok, vagy valamiféle használati eszközök. De maga a díszítésük az, ami igazán ezeket egyedivé teszi, még úgy is, hogy bizonyos korszakoknak a stíluseszközeit őrzik. Kiemelkedő például a spanyolozás technikája” - fogalmazott Illés Péter néprajzos muzeológus.

A Múzeumok éjszakájához kapcsolódóan, a Selyem-sorozat apropóján Nem feledett szerelmek címmel ilyen tárgyakból nyílt kiállítás a Vasi Skanzenben. Szent Iván éjjelén nemcsak megnézhették, de hasonlókat készíthettek is az érdeklődők. „Azért így elsőre kicsit nehéznek tűnik, ahogy látom, mert vésővel bánni, szép egyenletes vonalakat vésni elsőre kicsit nehéz. De látom, hogy megy, örülök neki, hogy ilyen törekvőek, ügyesek” - mondta Németh Gyula.

A népi hagyományokat is felevenítették az év legrövidebb éjszakáján. Voltak, akik mézeskalácsból, mások agyagból készítettek szíveket. „Ki kell nyújtani először az agyagot és szivecskék alakokat kell kivágni és ebből egy ékszerdoboz lesz, amit ki fogunk égetni és mintákat rajzolunk rá. Kis ékszertartó lesz” - magyarázta Tóth Anna Virág.

Szent Iván éjszakán a tűznek nemcsak megtisztító, hanem szerelemvarázsló erőt is tulajdonítottak. A forró hangulatot a skanzenben Szabó Tibor és Bálint Éva színészházaspár alapozta meg pajzán, szerelmes történetek felolvasásával.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb