Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Himnusz a pásztorboton

Egyház és állam a népi kultúrában címmel alkalmi kiállítás nyílt a Vasi Skanzenben augusztus 20-án. A látogatók a különleges Himnusz botot, Nagy Pál Miklós fafaragó pásztor 1937-ben készült alkotását is megtekinthették. 
A különleges bot Kölcsey verssorain túl a magyar hősök arcképcsarnokát is megjeleníti.

Nagy Pál Miklós 1914-től kedve Máriabesnyőn dolgozott a kapucinus barátok tehénpásztoraként. Bár fél szemére vak volt, fél keze sérült, sőt egy szarvadmarha támadás során a mellkasa is behorpadt, a tehenek legeltetése közben mindenféle előrajzolás nélkük, szabad kézzel faragta művészi kivitelű botjait. Máriabesnyő bucsujáró hely, az oda érkező zarándokok gyakran rendeltek tőle faragványokat, így munkái az ország minden tájára eljutottak. Vas megyében ez az egy található közgyűjteményben: a Himnusz bot a Smidt Múzeum tulajdona.

A feszület és a Hit, remény, szeretet felirat mellett a Himnusz első versszaka olvasható rajta, a fő motívum pedig a magyar hősök, királyok, nagy költők arcképcsarnoka, amelyből összesen 67-et jelenít meg a bot Árpádtól Szent Istvánon át az aradi vértanúkig, de látható rajta Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor és Hunyadi Mátyás is. Egyszerű vonalakkal rajzolta meg az arctípusokat a Dolinay Gyula Magyar királyok és hősök arcképcsarnoka című könyvében látottak alapján. Történelmi, természeti és vallási témájú botjaival sajátos műfajt teremtett a magyar népművészetben. A Mátrából beszerzett barkóca botokat hosszas kezelés – zsírozás, lúgos fürdő, füstölés – után kezdte megfaragni. A finom karcolások, vésések mélyét kocsikenőccsel kente be, így a mélyebb részek sötét tónusából negatívszerűen bontakozik ki a szövegek és ábrák kontúrja.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb