Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Könyvet mutattak be Mikes Jánosról

Második egyházmegye-alapító, kiváló szervező, műgyűjtő, sokoldalú közéleti személyiség volt Mikes János püspök. Ez is kiderül abból a tanulmánykötetből, ami a napokban jelent meg a Szombathelyi Egyeházmegye tizedik püspökének életéről, munkásságáról. A kiadványt a Brenner Kollégiumban mutatták be.
2011-ben, a püspök kinevezésének századik évfordulója alkalmából emlékkonferenciát szerveztek, a most megjelent kötet az ott elhangzott nyolc előadás írott változatát tartalmazza. "Ez nemcsak egy újabb adalék Mikes pályájának bemutatásához, hanem a katolikus reneszánsznak, ennek a fontos, pezsgő kulturális és hitéleti változásnak a bemutatásához is jó segítséget tud nyújtani" - mondta Pál Ferenc, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár igazgatója.

Mikes János 1911-től 24 éven át volt a Szombathelyi Egyházmegye főpásztora. Második egyházmegye-alapítóként is emlegetik, hiszen az első világháború után ő szervezte újjá a plébániák hálózatát. Szenvedélyes műgyűjtő volt és a politikai életben is szerepelt vállalt. 1945 után az egyházmegyei történetírás mellőzöttsége miatt az ő személye is háttérbe szorult. A szakma a rendszerváltást követően fért hozzá a kutatási anyagokhoz, Mikes pályájáról Bakó Balázs írt több tanulmányt. "Nagyon jó szervező volt, kapcsolatait az egyházmegye érdekében tudta hasznosítani, illetve nagyon jó stratéga, aki látta, hogy merre kellene fejleszteni Szombathelyt és az egyházmegyét" - fogalmazott Bakó Balázs történész.

Mikes János több új plébániát és lelkészséget alapított, létrehozta az Egyházmegyei Takarékpénztárat, napilappá fejlesztette a Szombathelyi Újságot. 1927-ben zsinatot szervezett. 1945-ben hunyt el, a Székesegyházban helyezték örök nyugalomra.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb