Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A falevelek lehullottak

Az első világháborúról rendezett konferenciát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Savaria Múzeum közösen az ŐrvidékHázban. Az előadássorozat fővédnöke Hende Csaba országgyűlési képviselő volt. 
Mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim itthon lesznek! - ez volt Vilmos német császár ígérete 1914 nyarán, ehelyett azonban csak sebesült bajtársak és szomorú hangvételű levelek érkeztek a frontokról az elhúzódó háborúban. Az első világégés okozta veszteségeket csak fokozta az 1920-as békediktátum, amely területének kétharmadától fosztotta meg Magyarországot - hangzott el az eseményen. „Ennek minden egyes kihívását, szomorúságát, tragédiáját és a magyar emberek mindennapi éltére való kihatását mind a mai napig tapasztaljuk. El kell viselnünk, szembe kell néznünk a múltunkkal és abból tanulva, erőt gyűjve, egymásba kapaszkodva meg is kell terveznünk a közös jövőt” - fogalmazott a konferencia megnyitóján Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Hozzátette: 2010 óta kegyelmi időt élünk, a nemzet újragyesítésének ügyeiről beszélhetünk. Azért fontos a múlt helyes ismerete, mert csak így lehet biztos alapokra építeni a nemzet jövőjét.

A Nagy Háborús Emlékév 2015-ös rendezvénysorozatához kapcsolódó konferencián Csapláros Andrea sikeresnek értékelte a Savaria Múzeum és az ŐrvidékHáz által szervezett idei programokat. Kitért arra is, hogy nem elég pusztán emlékezni a hősökre, hanem az utókort folyamtosan emlékeztetni kell mindazokra, akik életület adták Magyarországért. „Az első világháború ebben az évben is nagyon fontos szerepet játszott a gyerekek tanításában és oktatásában. Úgy gondolom, hogy ezt folytatni kell nemcsak otthon, hanem iskolai keretek között is. A gyerekeket rá kell vezetni arra, hogy ők kicsodák, milyen irányba kell nekik menniük az élet rögös útjain” - mondta köszöntőjében Csapláros Andrea , a Savaria Múzeum igazgatója.

Az egész napos konferencián szó esett többek között a Nyugat-Dunántúli határvármegyék háborús időszak alatti mindennapjairól, az 1918-19. évi katonai összeomlásról és a Székely Hadosztály harcairól. Az esemény mellett egy időszaki kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők, akik a 3 dimenziós képeken keresztül betekintést nyerhettek a fronton szolgáló bakák életébe.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb