Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hatvan éve fedezték fel az Iseumot

Az évforduló alkalmából nemzetközi konferenciát rendeznek pénteken és szombaton az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban. Az előadók beszéltek az ókori kultuszhely feltárásának, megőrzésének körülményeiről, valamint bemutatásának és fenntartásának lehetőségeiről.
A hajdani Római Birodalom területén valamivel több mint hatvan Iseum ismert, ezek közül a harmadik legnagyobb a savariai. "Műemléki szempontból is rendkívül fontos épülettel van dolgunk, hiszen Magyarországon ez volt első olyan építmény a római korból, aminek magassága is volt, tehát a harmadik dimenzió is bejött" - hangsúlyozta Sosztarits Ottó, az Iseum Savariense intézményvezető-helyettese.

Szentléleky Tihamér vezetésével kezdődött a terület feltárása, és az évek során mintegy félmillió leletre bukkantak itt a szakemberek, így ez Savaria legjelentősebb régészeti lelőhelye. "Azok, akik akkor ismerték ezeket a kutatásokat Szentlélekytől, meg akik Sosztarits Ottónak a kutatásait is ismerik, azok most eljönnek ide, ókortörténészek, régészek, építészek, akik ezzel foglalkoztak, és végigbeszéljük, hogy mi történt azóta" - mondta Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

Az 1955-61, majd 2001-2010 között tartó régészeti kutatások során fokozatosan bontakozott ki az egyiptomi Isis istennőnek szentelt egykori épületegyüttes, amely a Borostyán út városba bevezető szakasza mellett épült fel az. 1. század végén.A szentély működése 4. század közepéig mutatható ki, ekkor a templomot elbontották,a helyén pedig temető létesült. "Ez az egyik legfontosabb Isis-emlékhely Európában, ezért az ókortörténet nemzetközi szakirodalmában a mai napig meghatározóak a szombathelyi régészeti feltárások eredményei" - fogalmazott Heinrich Zabehlicky, a Bécsi Egyetem nyugalmazott professzora.

Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében arról, is beszélt, hogy az elmúlt évtizedek alatt a megtalált antik templom maradványából a magyarországi múzeumi hálózat kiemelt jelentőségű intézménye lett. Ma a római vallástörténet interaktív megismertetését szolgálja a helyreállított épületegyüttes.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb