Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Éneklés határok nélkül

Keserédes beszámoló a Szombathelyi Erkel Kórus VIII. nemzetközi kórusfesztiváljáról.
Nincsenek könnyű helyzetben a mai magyar kórusok. Legalábbis az amatőr kórusok. Az iskolai oktatásban lecsökkent az ének – zene órák száma, drasztikusan fogynak az iskolai énekkarok. Az egykor 10-12 kórussal megtartott, sok gyereket megmozgató, a karéneklés sajátos élményét nyújtó „Éneklő ifjúság” már a múlté. Így persze az amatőr kórusok utánpótlása is veszélybe került. Ezzel együtt egyre fogy a kórushangversenyek közönsége is.

Sajnos ezt tapasztaltuk a Szombathelyi Erkel Kórus VIII. nemzetközi kórusfesztiválján is. Vannak persze olyan gondok, melyeket a közönség nem érzékel. Ilyen például, hogy egyre nehezebb kórusokat meghívni egy ilyen rendezvényre. Az anyagi lehetőségek beszűkülésével a kórusok évi egy-két meghívásnak tudnak eleget tenni, pedig korábban a kóruskapcsolatok és barátságok építésének legalkalmasabb eseményei voltak az ilyen találkozások.

A nehézségek ellenére az Erkel kórus két igazán színvonalas együttest hozott Szombathelyre, november 28-ára a Bartók Terembe.

Már hagyománya a kórusnak, hogy vendégül lát egy határon túli magyar kórust. Ezúttal a szlovákiai Alistál református gyülekezetének Te Deum Laudamus Kamarakórusa (karvezető: Oros Márta) képviselte a „nemzetköziséget” a találkozón, míg a másik meghívott Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara volt (karnagy: Fehér Ferenc).

A kórusok változatos programmal kedveskedtek a kisszámú, de lelkes közönségnek és a kórusoknak. A reneszánsztól a XX. századig szinte minden korszakból hallhattunk szép műveket. Az alistáliak, jellegükből adódóan elsősorban református egyházi kórusműveket hoztak, de felcsendültek gospelek, spirituálék is.

A pápai kórus természetesen egy Bárdos művel köszöntötte közönségét (Istené az áldás), majd egy műfajilag nagyon változatos koncertprogramot mutatott be, melyben a közkedvelt filmslágerek mellett populárisabb dalok egyedi feldolgozásaival is találkozhattunk (közreműködött: Illés Csaba - gitár, Nagy Kristóf - ütőhangszerek)

A házigazda Szombathelyi Erkel Kórus, Király Katalin irányításával előbb világi, majd az épp elkezdődő Advent tiszteletére egyházi művekből állította össze programját.

A koncert hagyományosan a kórusok közös éneklésével zárult. Az összkar egy ismeretlen szerző által feldolgozott egyházi népéneket énelkelt (Hinni taníts), melyet a koncert előtt a főtéri adventi gyertyagyújtás műsorának részeként is megszólaltatott, amolyan manapság divatos flashmobot varázsolva a forralt bor illatú térre.

Az ilyenkor szokásosan baráti hangulatú közös vacsora végén a vendég kórusok egy-egy vendégfellépésre szóló meghívással viszonozták az Erkel kórus vendégszeretetét.

Folytatás tehát 2016-ban.

Foki Gábor
(MCZSK írás)

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb