Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Túl a századik könyvbemutatón

A /mitől vagy kitől/ változó klíma című könyv bemutatóinak sora a 2013-ban megkezdett sikeres útján halad tovább. A szerző, a Gencsapátiban élő Pék Tibor ősszel tartotta jubileumi, századik előadását Jákfán az Ifjúsági Klubban, de azóta is több helyen megfordult. Már az idei bemutatóit szervezi.
- Tapasztalatai szerint minek köszönhető ez a sikeres sorozat?
- Mivel a klíma-téma napjainkban különleges aktualitással bír (év végén volt Párizsban a klíma-konferencia!), már csak ezért is sokan kíváncsiak arra az általam vázolt – “kicsit másképp” – koncepcióra, amivel a könyvemben foglalkozom. Az egyik fő gond az, hogy “hivatalosan” sokszor összekeverik a klímaváltozást a környezetszennyezés által okozott káros hatásokkal. Pedig a kérdés leegyszerűsítve úgy tehető föl, hogy mi az, amit az ember okoz (antropogén hatások), és mi az, amihez nagyon kevés közünk van?
- A hallgatóság hogyan reagál az elhangzottakra?
- Aki végighallgatja az előadást, rádöbben, hogy bizony sokkal jobban oda kellene figyelnünk arra a ténykedésünkre, amivel egyre több kárt okozunk a környezetünknek, és ezen keresztül saját magunknak. De a legnehezebb elfogadni azt a megállapítást, miszerint nem a Földünket kell megmentenünk, hisz ő kellő “ellencsapásokkal” (földrengés, cunami, vulkánkitörés stb.) időnként helyre tesz bennünket, hanem tulajdonképpen mi, emberek vagyunk bajban! Környezetünk szennyezése ezernyi öngól magunk ellen! Be kellene látni, hogy magunk alatt vágjuk a fát! A Földünk már akkor is ciklikusan működött, amikor mi még nem élvezhettük ezernyi hatását – jót és rosszat egyidejűleg –, és még akkor is létezni fog, amikor mi már rég nem leszünk rajta. Divatos és főként hatásvadász kérdés manapság, vajon milyen Földet adunk majd át az unokáinknak? Az igazi kérdés azonban nem ez, hanem az, hogy vajon lesznek-e unokáink?!

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb