Nyomtatás

Helytörténeti klub alakult Szombathelyen

2016-10-07, 14:54
   |   Kategória: Kultúra
A tervek szerint negyedévente lesznek programjai. A klubnak bárki tagja lehet, akit érdekel Szombathely és Vas megye története.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár adott otthont a helytörténeti klub alakuló ülésének, mely az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatán belül valósult meg. "Rengeteg programot csinálunk, ami a város, illetve a megye történetével kapcsolatos és igen nagy az érdeklődés irántuk. Úgyhogy arra gondoltunk, hogy teremtünk egy fórumot, negyedévente, ahol a helytörténet iránt érdeklődők összegyűlhetnek, beszélgethetnek, felvethetnek érdekes témákat, megmondhatják, hogy kit szeretnének szívesen hallani előadóként" - mondta Szalainé Bodor Edit helyismereti könyvtáros. 

Az első előadást, amely az aprónyomtatványokról szólt, a klub egyik szervezője, Spiegler Tibor tartotta. "Aprónyomtatványokkal és kisnyomtatványok bemutatásával kezdtük az előadások sorát. Egyrészt ez egy ritka gyűjtői terület, másrészt szerettük volna megmutatni a klubtagoknak, illetve a szombathelyi városiaknak, Szombathely környékieknek, hogy mik azok a dolgok, amiket érdemes gyűjteni, amiről nem is sejtik, hogy valamiféle kultúrtörténeti érdekességet hordoznak" - fogalmazott.

A program aktualitását az adta, hogy a könyvtár gyűjteményéből közel hatezer darab aprónyomtatványt digitalizáltak és tettek hozzáférhetővé a világhálón. A klubhoz bárki csatlakozhat, a programon részt vevő érdeklődőket semmilyen tagdíj és kötelezettség nem terheli.