Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

„Szépítő Egyesületek szakmai találkozója Szent Márton jegyében”

Regionális, szakmai konferenciát tartott a Szombathelyi Szépítő Egyesület.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár adott helyet a találkozónak, mely konferencia a „Szépítő Egyesületek szakmai találkozója Szent Márton jegyében” címmel zajlott. A szombathelyi egyesület meghívását 6 városszépítő – védő egyesület fogadta el. Várpalota, Keszthely (amely város szintén Szent Mártonhoz köthető), Tapolca, Sümeg, Mosonmagyaróvár és Bük városának egyesületi képviselő és tagjai képviseltették magukat a megbeszélésen.
A konferencián megjelenteket Bődi Lívia a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy augusztusban az országos találkozón vetődött fel az a gondolat, hogy a Veszprém megyei egyesületek találkozóját ki kellene bővíteni. A szombathelyi egyesület szívesen csatlakozott a többiekhez, és még két város jelezte csatlakozását, Keszthely és Mosonmagyaróvár. Majd a szervezés során még Bük városának egyesülete is meghívást kapott a találkozóra.

A köszöntés után a házigazda egyesület mutatkozott be, „130 év képekben” című előadással, melyben röviden összefoglalva követhették végig az egyesület életét a megjelentek.

Majd a Várpalotai Városszépítő és Védő Egyesület előadása következett. Várpalota adott otthont az idén a Város - és Faluvédők Országos találkozójának és szakmai konferenciájának. Az előadásban az egyesület elnöke Petrovics László foglalta össze a találkozó tapasztalatait a rendező nézőpontjából és mondta el a már 2014-ben megfogalmazott a regionális találkozón megfogalmazott állásfoglalást.
A Keszthelyi Városvédő Egyesület részéről Csángó Zsuzsa elnök és Kerner Gábor tartott előadást, mely városban október végén tartották a Szent Márton építészeti és régészeti konferenciát, amely a Via Sancti Martini évzáró rendezvénye volt.
A rövid szünetet követően a Tapolcai Városszépítő Egyesület előadása következett, ezen egyesületnek női klubja is működik önálló munkatervvel. Az előadást az egyesület elnöke Benács Lajos és a női klub vezetője Varga Károlyné tartotta.

A Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület képviseletében Tanai Károlyné és Gombási András ismertették az egyesület munkásságát.

A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesületet a régi elnök dr. Kocsis Sándor és az új elnök dr. Unger András képviselte.

A Büki Városvédő és Szépítő Egyesület bemutatkozását Major Ágota elnök asszonytól hallgathatták meg a megjelentek.
A szombathelyi találkozón megjelent egyesületek egyetértettek abban, hogy az általuk végzett munka nagyon fontos, és hogy a fiatalokat be kell vonni az értékvédő munkában. Az egyesületek a szombathelyi találkozóról egy állásfoglalást is készítenek, melyet később adnak közre.

Az ebédet követően a konferencia meghívott vendége Orbán Róbert - a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa Egyesület Elnöke -vezetésével városnézésen vettek részt az érdeklődők a Szent Márton útvonalba bekapcsolódva. A könyvtár elől indulva először a VAOSZ udvarban található falfreskó került megtekintésre, majd a Székesegyház, a Romkert, a Szent Kvirin emlékhely következett. A Fő téren áthaladva, a Savaria Múzeum mellett elsétálva jutottak vissza a könyvtárhoz a sétán résztvevő vendégek.

A szakmai konferencia jövőre is megrendezésre kerül, hiszen abban is nagy volt az egyetértés az egyesületek között, hogy szükség van a regionális találkozóra.
Bődi Lívia
Fotó: Kerner Gábor

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb