Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szemtől szemben

Kétnyelvű, nemzetközileg is jelentős kötetet mutattak be a Zsidó Kultúra Házában. A gazdagon illusztrált kötet minden eddigi kiadványnál bővebben mutatja be a szombathelyi zsidóság történetét.
"Csaknem 1200 fényképen 651 megszemélyesített emberi arcot sikerült azonosítani - mondta a kötet szerkesztője, Kelbert Krisztina. A hatalmas mennyiségű nyersanyag az egykori fényképész családnak, Knebelék három dinasztiájának köszönhető: ők adtak - szó szerint - képet a két világháború közötti időszakról. “Az én tudomásom szerint ilyen fantasztikusan gazdag történelmi anyag nincsen sehol. És ez tényleg nemzetközi szinten is páratlan. Lehet, hogy van valahol még Európában valami hasonló, de az biztos, hogy páratlan, és úgy látom, hogy itt a szombathelyiek, a szombathelyi hitközség, múzeum és a szakértők, akik ezzel foglalkoztak, rendkívül hozzáértően nyúltak ehhez a kérdéshez" - fogalmazott Heisler András irodalomtörténész, a MAZSIHISZ elnöke. A magyar és angol nyelvű, gazdagon illusztrált kiadvány több mint egy évig készült. A lehetőségekhez mérten olvasmányos is a katalógus.“Régi álma volt már a zsidó hitközségnek, a közösségnek, hogy a feledésre ítélt két háború közti zsidóságot újraélessze. Régi vágyunk volt, hogy valamilyen módon megemlékezzünk róluk, méghozzá név szerint, pontosan a gettósítás után történt elpusztításukról" - hangsúlyozta Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke.

A hatalmas könyv nem csupán terjedelmében, hanem szakmaiságában is kiemelkedő. “Én ismerem körülbelül a magyar vidékről szóló beszámolókat, könyveket, a feltérképezését a magyar zsidóság múltjának. Ez a legkomprehenzívebb, összefoglalóbb, szakmailag is teljesen megfelelő kötet, amelynek a készítői sokat tudnak arról, hogy mi a múlt, másfelől a látvány megjelenítése élővé teszi azt, ami teljesen elmúlt" - mondta Ungvári Tamás irodalomtörténész, egyetemi tanár.

A kötetet - és a kiállítást, amely a Zsidó Kultúra Házában folyamatosan megtekinthető - Koczka Tibor alpolgármester is az olvasók figyelmébe ajánlotta.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb