Nyomtatás

Koncerttel zárult a Szent Márton-emlékév

2016-12-19, 12:39
   |   Kategória: Kultúra
A fény felé című adventi koncerttel lezárult a Szent Márton-emlékév nagyszabású rendezvénysorozata Szombathelyen. Az aranyvasárnapi eseményen zsúfolásig megtelt a székesegyház érdeklődőkkel.
Konferenciák, ősbemutatók, zenei programok, sportesemények - közel 300 elemből állt az emlékév rendezvényosorozata, amellyel a város Szent Márton születésének 1700. évfordulóját ünnepelte. A jubileum alkalmat adott arra, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással a Szent Márton nevét viselő települések, a szenthez kötődő európai városok és Szombathely, de egyedülálló összefogás valósult meg helyi intézmények, szervezetek, magánemberek és vállalkozások között is."Szent Márton példakép. A jólelkűség, a felebaráti szeretet, a segítés, a szolidaritás, az egyszerűség példaképe" - fogalmazott Puskás Tivadar polgármester, aki beszédében utalt arra is, hogy híres szülötte emlékének ápolása mindig fontos volt a város számára. A polgármester díszoklevelet adott át a programsorozat szervezőinek: Szommer Ildikónak, Grünwald Stefániának és Handler Andrásnak. "Ezek a gondolatok, amelyek bennünk maradtak, arra inspirálnak, hogy továbbvigyük a szentmártoni üzenetet, azt a lelkiséget, amit kaptunk ebben az esztendőben a programok által. Arra biztatok mindenkit, hogy vigyük tovább ezt az örökséget" - mondta Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője.

Bemutatták a Szombathelyi Televízió összefoglaló filmjét az emlékévről. Interjújában Hende Csaba úgy fogalmazott: a Szent Márton-év végére nem pontot, hanem kettőspontot kell tenni, és arra biztatott, hogy osszuk meg javainkat a rászorulókkal."Folytassuk Szent Márton szellemiségének, példájának őrzését, és amennyire tudjuk, a követését" - tette hozzá.

Az ünnepi hangulatú koncerten adventi versek és dallamok csendültek fel Őze Áron színművész, valamint Csík János és zenésztársai közreműködésével.