Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hanukaünnepet szervezett a Szombathelyi Zsidó Hitközség

A makkabeusok szíriai görögök felett aratott győzelmére, a jeruzsálemi templom újraszentelésére és a nyolc napig égő olaj csodájára emlékeznek ilyenkor a zsidó vallásban. Gyertyagyújtással, rövid istentisztelettel, fánkkóstolóval várták a résztvevőket.
Idén december 24. és január 1. közé esett hanuka. A szombathelyi zsidó közösség évek óta együtt ünnepel ilyenkor. Bár nincs köze a keresztény karácsonyhoz, a jellege hasonló. "Ugyanazt jelenti, mint a kereszténységben a karácsony. Családi ünnep ez is, a gyerekeket ünnepeljük, a családot, a vidámságot, az örömöt, ez az ünnep erről szól. Nagyon várjuk, nemcsak családban, hanem a közösség is együtt ünnepel" - mondta Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke.

A zsidó holdhónapok miatt a hanuka mozgó ünnep, amely egy 2200 ével ezelőtti hadi eseményre emlékeztet. "Időszámítás előtt néhány száz évvel a hellenizmus elleni győzelmet, a makkabeusok szabadságharcát, amikor lerombolták a zsidó templomot. Amikor a makkabeusok győztek, újraavatták a templomot" - emlékeztetett Scher László előimádkozó

A jelenlévőket Puskás Tivadar polgármester köszöntötte, majd meggyújtotta a kilencágú hanukai gyertyatartó, a hanukija lángjait annak emlékére, hogy a makkabeusok győzelmét követően az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett a jeruzsálemi szentélyben.

Rövid istentisztelettel, közös énekléssel, és a Hit Gyülekezete tánccsoportjának jó hangulatú előadásával telt az ünnep. Szokás ilyenkor, hogy olajban sült ételeket, például fánkot kínálnak. Több száz darabot sütöttek az alkalomra.

A hidegben teával, forralt borral kínálták az ünneplőket. A hanuka jövőre december 12-én kezdődik, ettől fogva minden nap eggyel több lángot gyújtanak meg a kilencágú hanukai gyertyatartón.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb