Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Évet nyitott a múzeum

17 időszaki kiállítás, 59 egyéb rendezvény, közel 800 múzeumpedagógiai foglalkozás és csaknem 54 ezer látogató - számokban így néz ki a Savaria Múzeum és tagintézményeinek tavalyi éve. Sajtótájékoztatón ismertették az idei esztendő terveit: a tematikában helyi értékek és a gyűjtemények ritkán látható darabjai kerülnek középpontba.
Nagyjából egy hónap múlva megkezdődhet a Smidt Múzeum új fogadóépületének kivitelezése, amelyet régészeti feltárás előz meg. A kutatók a római helytartói palota nyomaira és középkori várfalak előbukkanására számítanak a területen. A múzeum az építkezés ideje alatt zárva tart. Az idei év egyik sürgető feladata lesz a Romkertben látható, igen rossz állapotú mozaik restaurálása, melynek költsége 200 millió forint lenne. Elkezdődhetnek a képtár felújításának tervezési munkái. Az Iseum melletti, egykori Éva-malomban kaphat helyet a Schrammel Imre-gyűjtemény, amelyet a művész a városnak ajánlott fel. A Kubinyi-program pályázatainak köszönhetően folytatódik a Savaria Múzeum állandó kiállításának megújulása: a római terem várhatóan áprilisban nyílik meg a látogatók előtt. "Ez egy jóval magasabb terem, mint a többi kiállítótermeink, és itt szeretnénk egy olyan enteriőrt, utcarészletet bemutatni, ahol a hétköznapi életet és magának a városnak az életét ismerhetik meg a látogatók" - tette hozzá Csapláros Andrea múzeumigazgató.

Csütörtökön nyílik meg az év első időszaki kiállítása Szertárból múzeum címmel, amely a biológiaszertárak világába kalauzolja a látogatókat. Februárban a 110 éve született Frida Kahlo mexikói festőművészre emlékeznek tárlattal, filmvetítéssel és konferenciával. Május és június a grafika hónapjai, a képtár gyűjteményéből válogatnak ritka kincseket és roma művészek is bemutatkoznak. Az év nagy kiállítássorozata SzombatHELYI címmel antik fotókon keresztül a város értékeire koncentrál. "Szeretnénk megmutatni a szombathelyieknek és a nem szombathelyieknek is, hogy milyen gazdag gyűjteménye van a múzeumoknak fotográfiákból, képzőművészeti alkotásokból és egyáltalán műtárgyakból" - hangsúlyozta
Czenki Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes beszámolt arról, hogy a múzeum új tudományos kötetek kiadását tervezi 2017-ben, és folytatódik a már beleltározott tárgyak felülvizsgálata is. A digitalizáció felgyorsítása érdekében új számítógépeket szerzett be a múzeum. Idén sem maradnak el a már megszokott rendezvények - a kézműves vásárok, a múzeumok éjszakája és az őszi fesztivál.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb