Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Konferenciát tartottak Pável Ágoston emlékére

Zárórendezvényéhez érkezett a Pável Ágoston születésének 130. és halálának 70. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat. A jubileum alkalmából az egykori múzeum- és könyvtárvezető emlékére konferenciát tartottak a múzeumban.
Szlovén népdal csendült fel a múzeum kertjében, majdPuskás Tivadar polgármester Pável Ágoston munkásságát méltatta. Szlovénia magyarországi nagykövete pedig beszélt Pável Ágoston szlovén-magyar kettős kötődésének jellegzetességeiről. Ezt követően elhelyezték az emlékezés koszorúit a nyelvész, néprajzkutató, költő mellszobránál. Az emlékkonferencián először Pável  Ágoston lánya idézte fel emlékeit édesapjáról. "Nekem gyerekkoromban a múzeum olyan volt mint a második otthonom. Persze azért is, mert a múzeum épületében volt a könyvtár, és apám a könyvtárban is és a múzeumban is egyformán otthon érezte magát, és mindegyikért felelősnek érezte magát, és mindegyiknek a gondját viselte" - fogalmazott S. Pável Judit.

Pável Ágoston 1924-től egészen haláláig vezette a város múzeumának könyvtárát. 1928-tól a múzeum igazgatóhelyetteseként, később igazgatóként rendszerezte, gazdagította az addig áttekinthetetlen állományt. "Alapvetően ő indította meg azokat a kutatási irányzatokat, melyre a múzeum a mai napig a gyűjteményeit alapozza, és amelyre a tudományos életét is alapozza" - mondta Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A konferencián megemlékeztek tudományszervező tevékenységéről, néprajzi munkájáról, illetve a Vasi Szemle alapítói érdeméről is.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb