Polgárkisasszonyok és úrihölgyek

2017-03-08, 12:34
   |   Kategória: Kultúra
Ezzel a címmel női portréfotó kiállítás nyílt a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A hölgyek fotóin láthatjuk, hogy az 1930-as évektől lett nagy divat Coco Chanel stílusirányzata - azonban azt is bizonyítják a fotográfiák, hogy az aktuális divat később mindig újra és újra megjelenik.
“Nekem ez a kedvenc képem, mert látszik, hogy ez a hölgy élvezi a fotózást, és saját magát is szereti, és gyönyörű ebben a ruhában!” - mondta ez egyik látogató. A ruha egyenes vonala, a rövid haj, az elegáns gyöngysor a francia divatikon, Coco Chanel stílusát idézi. A 19. század végi, 20. század eleji felvételek egy magángyűjtő tulajdonában vannak. “A nőnap adta aktualitás miatt csupa női portrét állítottunk ki, ezek egyenként is nagyon kedvesek a szívemnek, de együtt, most látom én is először így összeszedve, összeválogatva" - tette hozzá Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő.

Van egy igazán különleges is a 117 fotó között - ez a csábító tekintet még a gyűjtőt is megigézte. "Egyetlen portrénak a szereplőjét ismerjük, ő Helvei Erzsébet színésznő, aki valami hihetetlenül mondén tekintettel néz a világba" - fogalmazott Spiegler Tibor.

Bár azt mondják: a nőiesség igazán belülről sugárzik, de az első benyomást erősen meghatározza a smink, a bizsuk és a ruházat.“Látszik, hogy készültek arra, lehet, hogy napokat, heteket arra, hogy ők fotográfushoz mennek. És tartásuk van. Látszik a tartásukon, hogy büszkék, elégedettek és szeretnek nők lenni" - mondta Márfiné Joós Anikó látogató.

A divat egyes elemei vissza-visszatérnek a hétköznapi, vagy éppen az alkalmi viseletbe.
“Való igaz, érdemes a padlásokon, a nagyszülők kincsesbányájában keresgélni, kutakodni, ha csak egy sállal, kendővel tudjuk feldobni a mai öltözetünket, máris egyediek lehetünk, ugyanakkor pedig trendik is" - hangsúlyozta Némethné Ódor Edit - előadó, a SZOSZSZC Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettese.

“A divat változik, a stílus örök” - ezt a francia divatház alapítója, a legendás Coco Chanel üzente a nőknek a 20. század elején. A tárlaton minden egyes korabeli fotográfiából ez sugárzik.
Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178