Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Sorsdöntő 100 nap 1849-ben

Ez annak a könyvnek a címe, amelyet a március 15-i megemlékezések lezárásaként mutattak be a szombathelyi ŐrvidékHázban. Nyakas János reprint kötetének bemutatóján kiderült, hogy az a zsinóros huszáregyenruha, amelyet akkoriban viseltek, bizony nemcsak mutatós volt - védte is viselőjét!
Az 1948-ban elhunyt Nyakas János veszprémi kutató tanár írt könyvet a szabadságharc bukásának okairól. Tanulmánykötetét a  tényekre alapozza, mégis az utolsó pillanatig azt érzi az olvasó, hogy akár meg is nyerhettük volna a szabadságharcot - fogalmazott Sátory Károly, a kötetet bemutató hagyományőrző huszár.

A korabeli lovas huszároknak nem volt vértezete; de védtelenségük csak látszólagos - mondja Dalos Tibor, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola történelemtanára. “A ruházatukban rejlett a páncélozottságuk, hiszen ez a zsinórozás nemcsak cérnaszállal, hanem acélhuzallal is át volt vezetve. Ezzel egyfajta fédelmet is biztosított a huszárnak a csatában" - fogalmazott.

A huszárcsákó acélozott zsinórzata sem csupán rangjelzésre szolgált, hanem a szablyákkal szemben is védelmet nyújott - ez is kiderülta könyvbemutatón. Ahogy az is, hogy miért maradtak el a seregösszevonások, amik g
yőzelemre segíthették volna a magyarokat. “Ugye akkoriban azért még nem a mobiltelefont vették fel a tábornokok, és telefonálgattak, üzengettek egymással. Így vélhetően a nehézkes kommunikáció, és a tábornokainak erős személyisége is közrejátszott a vereségben. Néha tényleg csak a saját fejük után mentek" - mondta Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Emiatt az utolsó összecsapás előtt Dembinszky Temesvárra indult csapataival, Görgey pedig Aradra - így nem egyesíthették a seregeket, hiába voltak a magyarok kétszeres túlerőben a labancok ellen.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb