Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Húsvétváró a Vasi Skanzenben

A tavaszi és főként a húsvéti népszokásokat elevenítették fel szombaton a Vas megyei Múzeumfaluban. Népi iparművészek segítségével a családok megismerhették, sőt meg is tanulhatták a tojáskarcolást és egyéb, hagyományos díszítési eljárásokat. Természetesen nem maradt el a nyuszisimogatás sem.
Agyagozás, textilfestés, húsvéti díszek készítése, és a népszokások megismertetése volt a célja a Vasi Skanzen hagyományos ünnepváró programjának szombaton. A hűvös idő ellenére sokan kilátogattak a múzeumfaluba. "A húsvéthoz szeretnénk kapcsolódni, vagy a húsvétra hangolódni. Akár úgy, hogy lehessen bizonyos dolgokat megszerezni, amik a húsvéthoz szükségesek. Ha valaki nem olyan ügyes, akkor szép tojásokat, hímeset, karcoltat, vagy akár politórozottat megszerezni, ami háromszínű, mert van rajta egy lakkréteg is" - mondta Horváth Sándor néprajzkutató, Vasi Skanzen vezetője.

Népi iparművészek mutatták meg, miként készül a hagyományos karcolt tojás. "Gencsen hagyománya van a karcolt tojásnak, én az édesanyámtól tanultam, ő szintén az édesanyjától tanulta, úgyhogy a családban ez hagyományként megy anyáról lányára" - tette hozzá Császár Józsefné népi iparművész

A hagyományos motívumok mellett versek is kerültek a tojásra. "Verseket is karcolok a tojásokra, 120 éves noteszból írom a verseket, és olyanok, hogy érzelmeket fejeznek ki, vagy intelmeket. Nagyon sokféle vers van, most újabban ez nagyon keresett" - fogalmazott Csordás Csabáné népi iparművész. A különleges technikát az érdeklődők is megtanulhatták. "Ránéztem a mintára, és megpróbáltam olyat csinálni. Én szeretem az ilyen dolgokat. Nem gyakorlom, csak szeretem. Hobbiszinten most így kipróbáltam" - mondta Tóth Tibor.

A gyerekek kipróbálhattak több népi szabadtéri ügyességi játékot. Ilyen például a csönkölés, mikor a lányok kaviccsal töltött tejesköcsögöt dobáltak egymásnak, ezt kellett elkapni. Emellett kézműves foglalkozások is várták az érdeklődőket. A Herman Iskola virágkötő diákjai a húsvéti asztali díszek elkészítésében segítettek az érdeklődőknek.
A húsvétváró programok közül természetesen nem maradt ki a nyuszisimogató sem.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb