Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Sérült emberek alkotásai peregtek a vásznon

Másodszor rendeztek speciális mozit a Berzsenyi könyvtárban a  tavalyi év filmes termésének legjobbjaiból. A sérült emberek által készített alkotásokat környékbeli intézmények lakói is megnézték, és volt, aki egy szakkör indításához is kedvet kapott.
“A Magyar Speciális Mozgókép Egyesületnek az a célja, hogy a sérült embereknek a filmezés útján segítsen. Ebbe beletartozik a filmezés teljes folyamata, úgyhogy most már lehet azt mondani, hogy a filmgyártással is foglalkozunk. Táborokban, alkotótáborokban, képzéseken segítsük azt, hogy legyenek filmek. És az elkészült filmeket pedig próbáljuk népszerűsíteni, bemutatni" - mondta Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke.

Ennek a tevékenységnek az egyik legfontosabb színtere az őszi Magyar Speciális Függetlenfilm Szemle, amelyről a legjobbak vidékre is eljutnak. Az Ágfalvai Pszichiátriai Betegek Otthonának lakói hét éve filmeznek, és már számos elismerést begyűjtöttek, ez az alkotásuk is nagy sikert aratott.

“A kamera az egy csodálatos dolog, egy varázspálca. Hogyha a kezetekbe fogjátok, akkor meglátjátok, hogy egy picit ti is megváltoztok, és az is megváltozik, aki belenéz a kamerába" - így fogalmazta meg a filmezés lényegét Szalay József, az ágfalvai szakkör vezetője.

Most nyolc filmet mutattak be a könyvtárban, köztük Vas megyei műhelyek, így a rumi és kőszegi gyógypedagógiai intézmények munkáit is. A dokumentum- és kisjátékfilmekben, vagy éppen az animációs filmekben egy dolog közös: mindegyiket sérült emberek készítették, többnyire a saját világukról. “A kisjátékfilmeknél leginkább önmagukat próbálják beletenni a filmbe, hiszen az egyik legfontosabb dolog az önkifejezés, a közösségi munka, illetve a kommunikáció. és ha önmagukat teszik bele a filmbekbe, önmaguk érzéseit, azt hogyha visszanézik, önmagukkal is szembesülnek, ami viszont egy nagyon fontos dolog szerintem" - mondta Boros Ferenc, a Berzsenyi Dániel Könyvtár médiatárosa.

A vetítés és a filmek közötti beszélgetések legfőbb célja az, hogy - látva a jó példákat - más, sérültekkel foglalkozó szervezetek is felismerjék a mozgóképes szakkörök hasznát. Hamarosan a szombathelyi Aranyhíd iskola is filmes klubot indít a gyerekeknek.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb