Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Erdélyi diákok Szombathelyen

Szombathelyre érkezett egy erdélyi iskola negyven tanulója, hogy viszonozzák a vasi középiskolások közelmúltbeli látogatását. A csereutazást a Határtalanul program tette lehetővé, amelyben már évek óta részt vesz a szombathelyi Kanizsai-gimnázium. A gyerekeket a polgármester is fogadta.
Az Aréna utcai hadtörténeti kiállítás tárlói között kezdődött a romániai Máramarosszigetről érkezett diákcsoport programja a hétvégén. A gyerekeket a Kanizsai-gimnázium tanárai és tanulói látták vendégül néhány napra - viszonzásul, amiért a közelmúltban ők is látogatást tettek az észak-erdélyi városban. “Amikor a magyar állam ezt az egész Határtalanul-programot elindította, akkor az volt a célja, hogy mi megismerjük azokat a régi magyarországi területeket, határon túli területeket, amikhez mi nem mindig jutunk el. És ilyen módon lehetőséget biztosít arra, hogy ennek a programnak a keretében mi eljussunk oda" - mondta Nagy Tamás, a Kanizsai Dorottya Gimnázium tanára.

A cserekapcsolatnak az ismeretszerzésen, a kiránduláson szerzett élményeken kívül más hozadéka is van. A szombathelyi diákok tavaszi útján is szoros barátságok szövődtek. “Számomra nagyon nagy élmény volt, mert eddig még nem jártam Erdélyben. És négy emberrel ismerkedtem meg szorosabban, velük nagyon jól elvoltam az út során" - tette hozzá Gaál Flóra, az iskola tanulója.

Az erdélyi fiatalok a történelmi témaparkban a római kori legiósok életviteléről, felszereléséről és harci tevékenységéről kaptak ismertetőt. Többségüknek nemcsak az itt hallottak, hanem a környék is újdonság volt. “Sok diák járt már Magyarországon, de Szombathelyen még senki, jómagam sem. Úgyhogy ez egy nagyon érdekes kaland a számukra, egy újabb részét látni Magyarországnak. Ugye a Románia közelében lévő területeket többen már látogatták, ott jártak. Ilyen messzire kevesen, talán még senki nem jutott el, Szombathelyre" - mondta Dimand István, aki a romániai Leövey Klára Elméleti Líceumból érkezett.

A 40 máramarosszigeti középiskolás közül akadt, aki már hallott Szombathelyről. “Amit tudtam, hogy innen származik a Lord zenekar, akiket én nagyon szeretek, és tényleg nagyon vártam már, és nagyon jól érzem magam itt. Barátságosak itt az emberek" - fogalmazott
Balázs Zoltán Attila.

Hétfőn a szombathelyi városházára is ellátogatott a csoport. Puskás Tivadar polgármester a vasi megyeszékhely történetéről és a határon túli kapcsolatok fontosságáról beszélt az erdélyi gyerekeknek, akik a nap folyamán Kőszegen is kirándulást tettek.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb