Püspökavatás előtt

2017-07-06, 13:36
   |   Kategória: Kultúra
Lelki gyakorlatok alkalmával korábban többször is járt Vas és Zala megyében a kinevezett szombathelyi megyéspüspök. Székely János első dolga az lesz, hogy találkozzon az egyházmegye papjaival, feltérképezze a feladatokat és lehetőségeket - mondta a bemutatkozó sajtótájékoztatón.
Székely János június 18-án kapott megbízást Ferenc pápától arra, hogy vezesse az egy éve püspök nélkül maradt Szombathelyi Egyházmegyét. Az új főpásztor 53 éves, Budapesten született, és már gyermekként elkötelezte magát a papi hivatás mellett. Tanulmányait az esztergomi papnevelő intézetben, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, illetve Betlehemben és Rómában folytatta. Teológiai doktorátust szerzett. 1991-ben szentelték pappá, 2008-ban püspökké. Tanított a Pázmány-egyetemen és az Esztergomi Hittudományi Főiskolán. Számos könyve, hittankönyve és teológiai tankönyve jelent meg. A Szombathelyi Egyházmegye 16. megyéspüspökének beiktatása július 8-án, szombaton, fél 11-kor lesz a székesegyházban, amire minden érdeklődőt várnak. "A beiktatási ünnepnek a legfőbb üzenete, hogy a szentatya kinevezési okmányát felolvassák, ismertetik. De talán még mélyebben: a pásztor először találkozik a rábízott közösséggel, a közösség örömmel fogadja, imádkozik érte. Első üzenetét a kinevezett püspök elmondhatja. Nagyon kérem a Szombathelyi Egyházmegyének minden jóakaratú emberét, hogy ebben a küldetésben, amit a Szentatya, rajta keresztül Teremtő Isten bíz rám, ebben legyenek segítségemre" - fogalmazott Székely János kinevezett szombathelyi megyéspüspök.

A belvárosban zajló építési munkálatok miatt a székesegyház a beiktatás idején csak gyalogosan közelíthető meg. A Kiskar utcai parkolóban és az MMIK-nál is csak az engedéllyel rendelkezők parkolhatnak. A székesegyházban fél tíztől rózsafüzért imádkozva készülnek a szentmisére. D
élután negyed 1-től a protokollvendégek elhaladása miatt lezárják a a Várköz - Kiskar- Óperint - Kálvária utca - Brenner Tóbiás körút útvonalat. Ebben az időszakban megnövekedett gyalogosforgalomra kell számítani a székesegyház környékén. A rendőrség kéri, hogy a járművezetők fokozott  figyelemmel közlekedjenek.
Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178