Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Roma Alkotótábor Szombathelyen

A roma művészek mellett Budapestről is érkeztek alkotók, így a Herényiek Háza igazi művészteleppé vált az elmúlt napokban. Az alkotásokból kiállítás is nyílik pénteken.
Kész művek is sorakoznak a Herényiek Háza udvarán, de az alkotók több képen még dolgoznak a hét végéig.  A Roma Alkotótábort harmadszor szervezik meg Szombathelyen,  Balogh Tibor festőművész is visszajár ide. Munkáinak zöme szakrális témára épül. "Nem elsősorban úgy festek, hogy a néző felé, természetesen magamnak festek és aztán ez valahogy válik lecsapódássá, hogy abból mindenki kivegye a részét. Tehát csak addig eljuttatni egy-egy alkotást, ameddik a néző is megtalálja a világát, saját gondolatiságát" - fogalmazott Balogh Tibor festőművész.

Idén 6 roma származású képzőművész részvételével zajlik a tábor. Ők az ország különböző pontjairól érkeztek. Szabadon, előre megfogalmazott tematika nélkül alkothatnak. "Úgy döntöttünk, hogy mindenki, amit akar, önállóan, magát adja, ez a lényeg és alkosson" - hangsúlyozta Ferkovics József festőművész, szervező

A St. Martin zeneszerző, előadó is művésztelepet szervez már 7 éve az ország különböző pontjain, 40 alkotó aktív részvételével. Közülük a Budaörsi Hatok látogattak el, és dolgoznak a herényi alkotótáborban a már-már freskóméretű vásznakon."Nagyon jól érzik magukat a kollegák. Egy különleges értéket fognak most átadni részben emlékül Szombathely-Herény városának, illetve visszük magunkkal a legnagyobb alkotásokat" - mondta St. Martin előadóművész.

Szombathely kulturális életében egyre nagyobb szerepet tölt be az alkotótábor, ahol az alkotások mellett a művészekkel kialakított barátság is fontos érték."A művészek máshogy látják a világot, és az mindegy, hogy milyen nációba tartozik, milyen vallású, milyen származású, ez a művészekkel így van, ők máshogy és szebben, érdekesebben látják a világot" - fűzte hozzá Puskás Tivadar polgármester.

Az alkotásokból kiállítás nyílik pénteken 6 órakor a Herényiek Házában, majd ezt követően 7 órakor St. Martin ad koncertet a herényi templomban.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…