Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

18. századi rézmetszetek Szombathelyről

Öt rézmetszetet adományozott Szombathelynek Balló László helytörténeti kutató. Ezek a múzeumban kaptak helyet, a másolatokat viszont a Városháza első emeleti folyosóján is megnézhetik az érdeklődők.  
Az egyházmegye első püspöke Szily János kezdeményezésére jelent meg 1791-ben az első magyar városmonográfia. Schönvisner István, a Savaria romjait is kutató régészprofesszor ebben a 9. századtól kezdve taglalta Szombathely történetét. A könyvet illusztráló rézmetszetek közül öt Balló László birtokába került, és ő azokat a városnak ajándékozta. “Úgy döntöttünk, hogy a múzeumba kerül elhelyezésre ez a néhány magángyűjtemény-darab. A Schmutzer-, illetve Fischer-rézmetszetek. Ezek a könyvet illusztrálták és díszítették, és a másolatuk ide kerül a Városházára, hogy itt is mindenki láthasson egy darabot a város múltjából" - fogalmazott Puskás Tivadar polgármester

Az eredeti lapok a múzeumba kerültek, ahol néhány feliratos savariai kőtöredék - akárcsak hazánk első kőtárában, a  püspöki palota Sala Terrenájában - még ma is látható. Több, a rézmetszők által megörökített emlék azonban már elpusztult - ezért is jelentős, hogy a Schönvizner-könyv még őrzi a nyomukat.” A 18.,19. században több utazó is leírta azokat a romokat, amiket ma már nem is láthatunk, mert az évszázadok ezeket elsöpörték, beépítették más épületekbe. Azért is fontos a régészet szempontjából ez a gyűjtemény, mert vannak olyan kövek és olyan feliratok, amelyek már elvesztek, vagy sokkal rosszabb állapotba kerültek a múzeumba. Éppen ezért ezek alapján jó tudjuk kutatni, hogy milyen feliratok voltak még itt, Savariában ebben az időszakban" - mondta Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A rézmetszetekhez tartozó leírások több értékes információt is tartalmaznak például a töredékek megtalálásának helyéről vagy a feliratok jelentéséről. “Schönvisner István, akinek a könyvéből kerültek ki ezek a metszetek, ő is nagy úttörője volt a magyar régészetnek, az első volt, mint említettem. Az ókori magyar városokat ő azonosította be, hogy melyik településének mi volt az ókori elődje" - tette hozzá Balló László műtörténeti kutató.

A tervek szerint 2018-ban - város támogatásával - megjelenhet a 18. századi Schönvisner-féle latinul napvilágot látott Szombathely-történet magyar nyelvű változata.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb