Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A divat elhalványul, a stílus örök

A művész és a szakember, a tervező és a kivitelező közös munkáját segíti az a mintaprojekt, amely Szombathelyen a Divat elhalványul, a stílus örök címet viseli. A program másik különlegessége, hogy a művészeti valamint a ruhaipari szakgimnáziumba járó diákok számára a szombathelyi Képtár egyedülálló textilgyűjteménye kínál inspirációt.
"Akár a színektől a motívumokon keresztül a megvalósításig, hogy ez például egy ipari termelésben előállított anyag, vagy egy művészeti kiállításon bemutatott minitextil, amely már szobornak is felfogható forma. Nagyon sok lehetőséget biztosít. Kreativitás és ötletfüggő, hogy mit fognak ebből kihozni a gyerekek" - Bodorkós Orsolya múzeumpedagógus mutatja azt a 20 kiválasztott mintát, amely inspirációként szolgálhat a pályaorientációt, a szakképzést és a kreatív könnyűipar fejlődését segítő mintaprojektben résztvevő diákok számára. A feladat része annak az országos programnak, amely 2 milliárd forintos uniós támogatással valósul meg, és a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek címet viseli. "Szombathelyen van egy hatalmas textilgyűjtemény a Képtárban, ami a kortárs művészettel foglalkozik, és van két olyan középiskola, az Oladi Szakképző Centrumnak a női szabó/varró részlege, illetve a művészeti szakgimnáziumnak a textilszakos hallgatói, akiket arra kérünk majd, hogy szimuláljunk majd itt a szombathelyi Képtárban egy olyan folyamatot, hogy egy tervező és egy kivitelező hogyan dolgozik együtt" - mondta Czenki Zsuzsanna, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum általános igazgatóhelyettese.

A kétféle profilú iskola diákjai a programnak köszönhetően találkoztak egymással. Az ország legnagyobb kortárs textilgyűjteményének kiválasztott darabjai adják számukra az ötletet ahhoz, hogy csoportmunkában háromféle karakter számára készítsenek egy-egy öltözéket. "Számomra leginkább itt elsősorban majd az lesz az újdonság, hogy ismeretlen emberekkel kell, a másik iskolásokkal, együttműködni. Egyrészt a tervezés a kihívás - mindenkinek egy nagyon jó feladat, szerintem - másrészt, hogy meg tudjam mutatni saját magamat, hogy mit tudok, és mi van bennem" - fogalmazott Könczöl Gergely, az Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója. "Készülésnek részemről az előző 4 évet tekinthetjük, amikor szerintem a különböző technikákat elsajátítottuk. Ezekből fogunk gazdálkodni. A tanárnőkkel azt beszéltük, hogy mindent lehet keverni, amit tanultunk. A szövéstől a varrásig, a textilnyomásig" - fűzte hozzá Tóth Aletta, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulója.

A diákok kreatív közös munkája decemberig 5-ig tart, akkor kiállításon mutatják be, milyen öltözékeket, azaz kiegészítőkkel ellátott ruhakollekciókat készítettek a Képtár textilműtárgyainak inspirációi alapján.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…