Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Tanítóknak szerveztek szakmai tanácskozást a vépi  Hatos Ferenc Általános Iskolában. A konferencia témája a művészeti nevelés volt, de a résztvevők a pedagógus életpályához kapcsolódó minősítő rendszerről is hallhattak információkat.

A hagyományokhoz híven idén is köszöntötte a városvezetés az országos tanulmányi versenyeken dobogós helyezéseket elért diákokat, felkészítő tanáraikat és természetesen a szülőket is

Egyiptomi és keleti kultuszok a Római Birodalomban címmel nemzetközi konferencia helyszíne Szombathely.A Kérdező Ember címmel szerveztek konferenciát Hankiss Elemér emlékére.

Diákjaink természettudományos kíváncsiságának és kultúrájának bővítése céljából ellátogattunk hazánk egyetlen atomerőművébe Paksra. Megérkezésünk után először a látogatóközpontban kaptunk átfogó ismereteket a biztonságos atomenergia előállításáról. Az erőműben 1982-87 között épített négy reaktor működik, amelyek a hazai villamosenergia-fogyasztás 40 százalékát biztosítják.


Pedagógusnap alkalmából négy olyan szakmabeli kapott elismerést, aki a város oktatásügyének fejlődését segítette az elmúlt évben. Mellettük 21-en vehettek át kitüntetést a jól végzett munkáért a Bartók-teremben.

Greznár Roland hegedűmuzsikájával megnyerte a roma származású és hátrányos helyzetű fiatalok számára szervezett megyei Ki, Mit Tud vetélkedőt, így ő képviseli majd megyénket az őszi országos versenyen Budapesten. A tehetségkutatót a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztálya és a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közösen rendezte meg.

Osztrák kisdiákok látogatták meg a Neumann János Általános Iskolát. A vendégek először a magyar osztályok mindennapjaival ismerkedtek, majd - neumannos barátaikkal együtt - ellátogattak a kőszegi Stájer-házakhoz kirándulni. A két intézmény már fél évtizede ápol testvériskolai kapcsolatot.

Az országban 23 helyszínen, mintegy kétezer általános iskolás diák tette próbára tudását egy időben. A Digitális Tudásért Alapítvány az egyik mobilszolgáltató támogatásával első ízben szervezte meg a Nagy Digitális Kaland elnevezésű versenyt. A kezdeményezéshez Szombathely is csatlakozott.

Közel ezer diák figyelte a Székesegyházban, amikor elindult a Föld forgását bizonyító Foucault -inga. A szerkezetet Gothard Jenő csillagász születésének 160. évfordulójára állították össze ismét a vasi megyeszékhelyen.

Az LUK Savaria Kft., valamint a Gépipari és Informatikai Szakgimnázium együttműködésének köszönhetően új, duális képzés indul szeptembertől. Az érettségire épülő mechatronikai technikusok elméleti oktatását az iskola végzi, a gyakorlati ismereteket pedig a nagyvállalatnál szerezhetik meg a tanulók.

Magyarországon is egyre több számítógépet és hálózatot ért el a globális szinten is romboló kibertámadás. Az előrejelzések szerint  az okoseszközök elterjedésével mind többen áldozatul eshetnek adatlopásos kísérleteknek, vagy egyéb hackertámadásoknak. Nem csak az információbiztonsággal foglalkozó szakemberek tehetnek sokat adataik védelmében.

A rendezvénysorozat soron következő kerekasztalbeszélgetésén a természettudományoké volt a főszerep.

„Egyedül otthon – biztonságban otthon” volt a mottója az Oladi Általános Iskolában megtartott megyei DADA-vetélkedőnek.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központban tartotta ülését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Közgyűlése. A többi között szó esett az alacsony ösztöndíjak emelésének lehetőségérről, és a szervezet munkájának átláthatóságáról is.

A magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával hétfőn megkezdődött az idei érettségiszezon. A diákok reggel 8-tól négy órán keresztül írhatták dolgozatukat. A korábbiakhoz képest néhány szabály megváltozott, de így is több feladat közül választhattak.

A leghitelesebb - és ezért a jellemformálásra leginkább megfelelő – tanítás mindig az olyan életút, amely során valaki, aki közülünk való, rengeteg munka és nagy önfegyelem árán eljut képességei és lehetőségei maximumáig. Tanításra, példamutatásra azok az életpályák alkalmasak, amelyekben a sikerhez a nehézségeken való felülkerekedés vezet – úgy, hogy az, akire példaképként tekintünk, a folyamatos küzdésben soha nem szűnt meg embernek lenni.

A fenntarthatósági témahét április utolsó hetében került megrendezésre országszerte több mint 1800 iskolában. Ökoiskolaként számunkra eddig is fontos volt, és ezután is az lesz a környezetvédelem, de a héten egy kicsit még jobban körbejárhatták az osztályok és a tanárok egyaránt a témát.

35 Vas és Zala megyei iskola összesen csaknem kilencszázezer forintot nyert el a környezettudatos neveléssel összefüggő programjainak megvalósításának támogatására.

A szombathelyi felsőoktatás ünnepét tartották meg szerdán. A Berzsenyi napot 1998. óta ünneplik a vasi megyeszékhely egyetemén, amely idén februártól már az ELTE-hez tartozik. Az ünnepségen a város zászlaját adományozta a polgármester a Savaria Egyetemi Központnak, valamint a törzsgárda elismeréseket és a Bariska-díjat is a rendezvényen adták át.