Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Csiszár Tamás, a Kanizsai Dorottya Gimnázium 11. C osztályos tanulója már több alkalommal sikeresen szerepelt országos pályázatokon. Ezúttal a DUE Médiahálózat és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös pályázatában vett részt és lett a férfi kategória győztese.

A Szombathelyi Civil Kerekasztal  2016 évben sikeresen pályázatott az EFOP tanoda pályázatán, melynek célja   a közoktatás által „elhanyagolt” tanulói réteg, a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók, támogatása.

Az informatika, mobil technológia és az automatizálás is egyre inkább a hétköznapok része, ezért fontos már gyermekkorban a digitális írástudás elsajátítása. A programozás fontos alapja a logikus gondolkodás, amely a tanulásban, sőt a munkaerőpiacon is előnyt jelent. Sőt, az ilyen képzettségű szakemberekből országosan óriási a hiány, 22 ezer informatikust keresnek.

Százezer forint értékben laptopot adományozott a MOA Alapítvány Kőhegyes Priscilla 12 éves látássérült fiatalnak. 

Jubileumi tanévet kezdett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Szombathelyi Képzési Központja. Az anyaintézmény most ünnepli megalapításának 650. évfordulóját.
Megjelent az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek idei témáihoz összeírt ajánló bibliográfia. A listát minden évben elkészítik a Berzsenyi könyvtár munkatársai, hogy ezzel segítsék a diákok felkészülését. A gyűjtőmunka ma már országosan egyedülálló.

Megkezdődött az 58. akadémiai tanév a Savaria Egyetemi Központban. Az idén már az Eötvös Loránd Tudományegyetemre nyertek felvételt az elsős hallgatók.

Megtartották az egyetemen a megyei szakmai tanévnyitót, melynek keretében az oktatási, köznevelési intézmények igazgatóit tájékoztatták az elmúlt tanév eredményeiről és a közoktatást érintő aktualitásokról.

A beruházás szinte ingyen volt: a börtön fogvatartottjai segítettek a megvalósításban. Az átadáson a polgármester is mezítláb járta végig a gyógyító területet.

Szeptember elsején becsengettek az ország szinte valamennyi oktatási intézményében, így a szombathelyiekben is. A városi tanévnyitó ünnepségnek ezúttal a Kanizsai Dorottya Gimnázium adott otthont.

Az elsősöknek szervezett programok során az új diákok megismerkedhettek az épülettel és egymással is. Így már nem idegen helyen kezdik a tanév első napját.

Rendhagyó tantestületi értkezlettel kezdték a tenévet a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium pedagógusai. Egy majorban találkoztak, ahol lovaglás, íjászkodás és hagyományőrző bemutatók várták őket. Közben az új kollégákkal is megismerkedhettek.

Elektronikai technikus, autószerelő, CNC gépkezelő - csak néhány  azokból a képzésekből, amelyekkel a szombathelyi Műszaki Szakképési Centrum várja a tanulni vágyókat. A műszaki területek mellett a Szolgáltatási Szakképzési Centrum is  számos lehetőséget kínál azoknak, akik új szakmát szeretnének elsajátítani.

Sajtóvetítésen mutatták be a Vas Megyei Mérnöki Kamara kisfilmjét, amely a mérnöki hivatást népszerűsíti. A Mérnökök Savariától Szombathelyig című alkotást a karnevál ideje alatt bárki megtekintheti, ősztől pedig a város iskoláiban vetítik majd.

A szombathelyi közgyűlés Pedagógus Életmű-díj, illetve az Ifjúságért-djjal ismeri el az oktatásban, illetve az ifjúsági területen kiemelkedő munkát végzők tevékenységét.
Három hét múlva véget ér a vakáció, kezdetét veszi a 2017-2018-as tanév. A tanszerek és az iskolakezdéshez szükséges egyéb termékek is felkerültek már az üzletek polcaira. Az eladók eddigi tapasztalatai alapján azonban egy hét múlva kezdődhet a vásárlási láz.

A felhasználók gyanútlanságát kihasználó adathalászok megtévesztő trükkjei komoly fenyegetést jelentenek a személyes adatokra, de sokszor a családi kasszákra is.  Az otthoni számítógépek mellett a mobil eszközök elterjedésével fokozódnak ezek a veszélyek, hiszen a mobiltelefonok könnyebben áldozatul eshetnek hackertámadásoknak.

A pótfelvételi eljárás keretében augusztus 7-ig lehet jelentkezni  a felsőoktatási intézményekbe. Erre azoknak van  lehetőségük,  akik az idén nem jelentkeztek, vagy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyertek felvételt.

Idén nehezebb volt bekerülni a Savaria Egyetemi Központ képzéseire, a felvett hallgatóknak átlagosan 338 pontot kellett elérniük. A Szombathelyre felvettek legnagyobb része tanárnak fog tanulni szeptembertől.