Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Április 12-én, pénteken diák lelkinapot tartottak a Premontrei Gimnáziumban, melynek vendégelőadója dr. Perger Gyula atya, toronyi plébános, a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjteményi Központ és Látogatóközpont igazgatója volt. Előadásában Mindszenty József életéről és boldoggá avatási eljárásáról beszélt a diákságnak.

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a „Premontrei tudós tanárok és híres diákok” elnevezésű diákkonferenciát a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban 2019. április 10-én. 

Miért is szimfonikus a szimfonikus zenekar? Többek között erre a kérdésre kaphattak választ a Premontrei Gimnázium azon diákjai, akik részt vettek Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjén a Bartók Teremben április 9-én. Thomas Kornél, a koncert karmestere és moderátora mindjárt a nyitódarab (Franz von Suppe: Könnyűlovasság nyitány) elhangzása után kifejtette, hogy a görög eredetű „symphonia” szó „együtt hangzást, összhangot” jelent. A zenei összhang kellemes és felemelő voltát egy „káosz-zene” ellentétes példájával is érzékeltette a zenekar.

Idén immár 12. alkalommal rendezték meg a szakmunkástanulók országos versenyét Budapesten, ahol a vasi indulók közül ketten is első helyen végeztek.

150 éves a hazai állami tanítóképzés, erre emlékeztek országszerte a felsőoktatási intézmények. Szombathelyen a tanítók fájánál a bolyais diákok mondtak köszönetet tanítóiknak, majd egész nap szakmai programok zajlottak az egyetemen.

Nagyobb csoportszobák, akadálymentes terek, új bútorok - többek között ezek miatt komfortosabb most a gencsapáti óvoda, amelyet részben pályázati pénzből, részben pedig saját forrásból újított fel az önkormányzat.

Már 3 éves kortól megkezdődik a gyerekek beszédfejlesztése, hogy mire iskolába mennek, minél tökéletesebb legyen a hangképzésük. Ez az utóbbi évek egyik legnagyobb vívmánya a hazai logopédiában. 2004 óta március 6. a logopédia európai napja, ez alkalomból konferenciát szerveztek Kőszegen.

Megválasztották Szombathely diákönkormányzatának új vezetőit. Idén a város 32 általános- és középiskolája összesen egy-egy jelöltet állított a diákpolgármesteri és a diák-alpolgármesteri címre is. Rájuk adhatták le támogató szavazatukat szerda délután a diákságot képviselő elektorok. A megbízatás egy évre szól.

Egy Donászy Magda-vers a témája minden évben az óvodások márciusi rajzversenyének, az óvónők pedig mesét mondanak - hagyományosan ezekkel a programokkal kezdődik a költőnő tiszteletére rendezett emlékhét.

Több mint hatszáz diák vett részt március 6-án délben, a szombathelyi székesegyházban tartott hamvazószerdai szentmisén, mellyel a Premontrei Gimnázium tanulói is megkezdték a nagyböjtöt, a húsvét előtti negyvennapos készület idejét.

Harmincadik alkalommal szervezték meg idén a Zrínyi Ilona Matematikaversenyt. A tudáspróbán évről évre több ezer diák méreti meg magát. A legjobban teljesítő általános- és középiskolásoknak pénteken adták át a díjakat a Savaria moziban, ahol az is kiderült, kik képviselhetik Vas megyét az áprilisi országos versenyen.

Az idén is megrendezi a Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Kiváló Tanulója versenyt. A könnyűipari szakmák válogatójának ismét a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum oladi szakgimnáziumának ruhaipari tanműhelye adott otthont. Az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők a versenyre, hogy számot adhassanak tudásukról.

Keppel Miklós fotógráfus képeiből nyílt kiállítás “Színek, fények, formák” címmel a Puskás Galériában.

A könyvet ünnepelték szerdán az ELTE szombathelyi campusán. Jelképesen megnyitották az egyetem új idegen nyelvi könytárát, és átadták a diákságnak azt az emlékszobát, amely Pável Ágoston nevét viseli. A gyűjtemény valójában visszatért eredeti helyére, hiszen évekkel ezelőtt innen került át a Berzsenyi téri épületbe.

Már folynak az áprilisi beiratkozási időszakot megelőző iskolaérettségi vizsgálatok a pedagógiai szakszolgálatnál. A szülő és az óvoda is kérhet szakértői különvéleményt, ha nem biztos benne, hogy a gyerek alkalmas az iskolakezdésre. A vizsgálat során a testi-, pszichés-, szociális- és értelmi fejlettséget mérik fel.

Elektronikus zenei szeminárium indult Szombathelyen, az ELTE Zenepedagógiai Tanszékén. A 6 alkalomból álló ingyenes képzésre bárki jelentkezhetett, jelenleg több mint 50 hallgatójuk van. Az oktatók a műfaj különböző irányzatainak közismert képviselői.

30. alkalommal gyűltek össze a diákok a Zrínyi Ilona-matematikaversenyen pénteken.

Több mint száz - köztük pedagógus-, műszaki menedzser- és gépészmérnök-hallgató vehette át oklevelét a hétvégén az ELTE Savaria Egyetemi Központ diplomaosztó ünnepségén. Szombathelyen működik az ország legnagyobb duális gépészmérnökképzése, amely 2015-ben indult, most végzett az első évfolyam.

Komédia két felvonásban a Szombathelyi Waldorf Iskola 12. osztálya előadásában.

Stílusosan a Megyeháza épületében tartották meg a második Vas megyei technika tantárgyi versenyt, amelynek idén az épített környezet volt a központi témája.