Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Gyimesfelsőloki vendégek

2018-04-06, 13:20
   |   Kategória: Okos
Erdélyből, a Hargita megyei Gyimesfelsőlokról fogadott vendégeket a Premontrei Gimnázium. A kapcsolat nem új: ősszel a szombathelyiek látogattak el a határon túli településre, ezt viszonozták most az ottaniak.
Gyimesi táncokat és az ünnepi hagyományokat idéző jelenetet adtak elő az Erdély egyik legtávolabbi vidékéről érkezett középiskolások a Premontrei Gimnázium dísztermében.

A közel negyven fiatal a Határtalanul program keretében érkezett a vasi megyeszékhelyre.

Sikó-Tankó Erika - tanár, Gyimesfelsőlok

“Tekintettel húsvéthétfőre bemutatni egy locsolási szokást. Ha a legények felöntöttek annyit a garatra, akkor már tánchoz is volt nekik kedvük. És ezért hoztuk a gyimesi táncból egy töredéket, mondjam azt.”

A szombathelyi gimnazisták már régi ismerősként üdvözölték az erdélyi vendégeket, akiknél még ősszel tettek látogatást.

Dallos-Kelemen Renáta - osztályfőnök, Premontrei Gimnázium

“Az ezeréves határ mellé tudtunk utazni, tehát olyan távolságba, közel ezer kilométerre innen. Csodálatos egy hetet tölthettünk a csángó magyarok között. Nagyon sok információt, értéket, amit ők ápolnak, hagyományokat ismerhettünk meg, azon túl, hogy csodálatos tájakat nézhettünk meg. Illetve a gyerekeknek azért ez egy közösségépítő erejű kirándulás is mindenképpen.”

A gyimesfelsőloki csoport öt napot tölt el Szombathelyen és környékén. A programszervezésben a vendéglátó diákok is segédkeztek.

Gerencsér Evelin - tanuló, Premontrei Gimnázium

“Nagyon vártuk őket, hogy újra találkozzunk, hiszen szerintem nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki, és hát az internet segítségével tartottuk is a kapcsolatot. És elég sok mindennel készültünk, kirándulásokat szerveztünk.”

Egy vérből valók vagyunk - szólt az ének. A szombathelyi és a határon túli magyar diákok az Ismerős Arcok népszerű dalát is elénekelték együtt.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • CLLD Szakmai Fórum a Városházán
  CLLD Szakmai Fórum a Városházán A Városházán ismertették a Savaria Jövőjéért közösségfejlesztés elnevezésű projekt részleteit és felhívták a civil szervezetek…
 • FALCO - KTE 74:71
  FALCO - KTE 74:71 Remekül kezdte a Falco a Kecskemét elleni hazai összecsapását.
 • Sportolókat köszöntöttek
  Sportolókat köszöntöttek Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester a Városházán köszönte…
 • Gyertyagyújtás
  Gyertyagyújtás Advent harmadik vasárnapjának előestéjén is ünnepi liturgiát tartottak a Fő téren.
 • Megyei közgyűlés
  Megyei közgyűlés Megtartotta idei utolsó ülését a  megyei közgyűlés. A képviselő-testületet Puskás Tivadar polgármester tájékoztatta az idei…

Legnépszerűbb