Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Gyimesfelsőloki vendégek

2018-04-06, 13:20
   |   Kategória: Okos
Erdélyből, a Hargita megyei Gyimesfelsőlokról fogadott vendégeket a Premontrei Gimnázium. A kapcsolat nem új: ősszel a szombathelyiek látogattak el a határon túli településre, ezt viszonozták most az ottaniak.
Gyimesi táncokat és az ünnepi hagyományokat idéző jelenetet adtak elő az Erdély egyik legtávolabbi vidékéről érkezett középiskolások a Premontrei Gimnázium dísztermében.

A közel negyven fiatal a Határtalanul program keretében érkezett a vasi megyeszékhelyre.

Sikó-Tankó Erika - tanár, Gyimesfelsőlok

“Tekintettel húsvéthétfőre bemutatni egy locsolási szokást. Ha a legények felöntöttek annyit a garatra, akkor már tánchoz is volt nekik kedvük. És ezért hoztuk a gyimesi táncból egy töredéket, mondjam azt.”

A szombathelyi gimnazisták már régi ismerősként üdvözölték az erdélyi vendégeket, akiknél még ősszel tettek látogatást.

Dallos-Kelemen Renáta - osztályfőnök, Premontrei Gimnázium

“Az ezeréves határ mellé tudtunk utazni, tehát olyan távolságba, közel ezer kilométerre innen. Csodálatos egy hetet tölthettünk a csángó magyarok között. Nagyon sok információt, értéket, amit ők ápolnak, hagyományokat ismerhettünk meg, azon túl, hogy csodálatos tájakat nézhettünk meg. Illetve a gyerekeknek azért ez egy közösségépítő erejű kirándulás is mindenképpen.”

A gyimesfelsőloki csoport öt napot tölt el Szombathelyen és környékén. A programszervezésben a vendéglátó diákok is segédkeztek.

Gerencsér Evelin - tanuló, Premontrei Gimnázium

“Nagyon vártuk őket, hogy újra találkozzunk, hiszen szerintem nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki, és hát az internet segítségével tartottuk is a kapcsolatot. És elég sok mindennel készültünk, kirándulásokat szerveztünk.”

Egy vérből valók vagyunk - szólt az ének. A szombathelyi és a határon túli magyar diákok az Ismerős Arcok népszerű dalát is elénekelték együtt.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Autisták információs pontja nyílt
  Autisták információs pontja nyílt Ápolási díj, kedvezménykártya, iskolaválasztás - ilyen ügyek intézésében is segít az autisták hozzátartozóinak az az…
 • CSÓTÓ FUTÁS
  CSÓTÓ FUTÁS Harmincegyedik alkalommal rendezték meg Szombathely egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő szabdidős sportrendezvényét, az Őszi Csótó Csúcsfutást.…
 • Újperint
  Újperint Több mint 200 millió forintos hazai forrásból újult meg Újperinten egy fontos útszakasz. A körzet…
 • Y’s Men klub őszi kirándulása
  Y’s Men klub őszi kirándulása Október 14-én vasárnap – szép napsütéses időben vettünk részt egy egész napos kiránduláson. Reggel 6,30…
 • Jáki úti rendelő
  Jáki úti rendelő Közel 90 millió forintból megújul a Jáki úti orvosi rendelő épülete. A külső hőszigetelés és…

Legnépszerűbb