Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Híres diákokra emlékeztek a Premontreiben

2018-04-15, 19:10
   |   Kategória: Okos
Ebben a tanévben is megrendezésre került az immár hagyományos „Premontrei tudós tanárok és híres diákok” címet viselő diákkonferencia és házi vetélkedő, amelynek célja, hogy az iskola diákjai megismerjék azoknak a múltbéli tanároknak és diákoknak a munkásságát, akikre méltán büszke a Premontrei Gimnázium. 
2018. április 12-én ismét öt négyfős csapat mérte össze tudását a minél jobb helyezésekért. Valamennyi csapat egy-egy hajdani premontrei diák életművét dolgozta fel és ismertette Prezi- vagy ppt-bemutató segítségével.

A csapatok előadásait megelőzően a diákkonferencia vendég-előadója, Rétfalvi Balázs tanár úr, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője tartott ismertetést Mindszenty József bíboros, valamint az idén boldoggá avatandó Brenner János vértanú-pap életéről. A két XX. századi egyházi személyiségben közös, hogy egyaránt a Premontrei Gimnáziumban tanultak, és üldözést szenvedtek a kommunista diktatúra alatt: Brenner János életét kioltották, a koncepciós perben elítélt Mindszenty József pedig hosszú éveket töltött börtönben, majd „fogolyként” az amerikai nagykövetségen.

Ezután a csoportok bemutatói következtek. Az előadások során Badalik Bertalan veszprémi püspök, a Szombathelyi Szegényügyi Szabályzatot megalkotó Pálos Károly, továbbá Géfin Gyula szombathelyi pápai prelátus, Keresztesy-Parker László orange-i premontrei apát, végül az orvos-régész Holéczy Zoltán szellemi hagyatékáról hallhatott a diákközönség, valamint a négytagú zsűri: Véghné Busics Hilda igazgató, Horváth Krisztina igazgatóhelyettes, Varga Mária történelem munkaközösség-vezető, valamint Rétfalvi Balázs vendég-előadó.

A diákkonferencián résztvevő csapatok ezután egy tesztet írtak, amelyben számot adtak az elhangzott bemutatók és előadások alapján szerzett ismereteikről. A helyezések sorrendjét a bemutatókért és a tesztért kapott pontok együttesen határozták meg. Az első helyezést a Géfin Gyulacsapat szerezte meg, a 12.B és 12.D osztályos diákok felkészítője dr. Bakó Balázs tanár úr volt. Második helyen a 12.D osztály Badalik Bertalan munkásságát bemutató csapata végzett, felkészítőjük Kiss Márton tanár úr volt. A harmadik helyezést pedig a 10.A osztály csapata kapta, tagjai Keresztesy-Parker László életművével foglalkoztak Hancz G. Tamás atya felkészítésével. A negyedik helyen a 11.D Holéczy Zoltán csapata végzett Balikóné Balás Elvira tanárnő felkészítésével, s az ötödik helyet a 9.B Pálos Károly csapata szerezte, Auerné Czillinger Henriette tanárnő felkészítésével.

Az eredményhirdetés után a diákkonferencia minden résztvevője emlékplakettet kapott. Reméljük azonban, hogy a plakettel együtt hazaviszik diákjaink annak bátorító érzését is, hogy a múlt küzdelmei sem voltak mások, és ma is, számunkra is megéri tenni, küzdeni a jóért, a tudásért, a maradandó értékekért.

Hancz G. Tamás OPraem

tanár

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Autisták információs pontja nyílt
  Autisták információs pontja nyílt Ápolási díj, kedvezménykártya, iskolaválasztás - ilyen ügyek intézésében is segít az autisták hozzátartozóinak az az…
 • CSÓTÓ FUTÁS
  CSÓTÓ FUTÁS Harmincegyedik alkalommal rendezték meg Szombathely egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő szabdidős sportrendezvényét, az Őszi Csótó Csúcsfutást.…
 • Újperint
  Újperint Több mint 200 millió forintos hazai forrásból újult meg Újperinten egy fontos útszakasz. A körzet…
 • Y’s Men klub őszi kirándulása
  Y’s Men klub őszi kirándulása Október 14-én vasárnap – szép napsütéses időben vettünk részt egy egész napos kiránduláson. Reggel 6,30…
 • Jáki úti rendelő
  Jáki úti rendelő Közel 90 millió forintból megújul a Jáki úti orvosi rendelő épülete. A külső hőszigetelés és…

Legnépszerűbb