Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A fizika mindenkié

2018-04-23, 14:24
   |   Kategória: Okos
Tanárok és diákok együtt kísérleteztek a Kanizsai Dorottya Gimnázium természettudományos laborjában. Egy napra a fizikáé volt a főszerep az iskolában, a nagyszünetben a Csodák folyosója is várta a fiatalokat.
Minél rövidebb a cső, annál magasabb a hang – ez is bizonyítást nyert a Csodák folyosóján a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Az iskola az idén is csatlakozott az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett A fizika mindenkié elnevezésű országos programhoz. 100 találmányt és 100, hozzá tartozó egyszerű kísérletet mutattak be az elmúlt 100 évből. Volt közöttük egészen egyedi is.

Sinkó Andrea – szaktanár, Kanizsai Dorottya Gimnázium

„Például van olyan kislány, aki lovagol. Ő egy olyan kísérlet leírását kapta meg, amely arról szól, hogy milyen lovat vegyünk inkább: sötét színűt, netalántán csíkosat, zebrát, vagy fehéret. Merthogy nem mindegy, hogy milyen módon veri vissza a lónak a szőrzete a napfényt”

Az érdeklődők többek között megtudhatták azt is, hogy mi történik, ha neutron ütközik neutronnal, (8:31) és kupolát építhettek kődarabokból. A természettudományok népszerűsítése mellett a szervezők célja az volt, hogy a diákok megismerjék azokat a magyar találmányokat, amelyeket nap mint nap használunk.

Hegedűs Filoména Anna – 10. osztályos tanuló, KDG

„Nagyon érdekesek voltak az előadások, különösen tetszett, hogy megmutatták, hogy a mindennapokban hogyan lehet például a fizikát megtalálni.”

Hat órán keresztül a fizikáé és a kísérletezésé volt a főszerep a laborban is. Hogyan válhatunk memóriabankokká? Ezt a kérdést tette fel előadásában az országos versenyen a legjobb háromba jutott páros. (2:04-től)

Imre Anna – 10. osztályos tanuló, KDG

„Úgy gondoltuk, hogy a pí egy olyan érdekes matematikai jelenség, hogy úgy tudjuk bemutatni, hogy több tudományterületet, tehát a biológiát, a művészeteket és a matematikát is egyesítsük.”

A nap folyamán bebizonyosodott: a fizika mindenkié, segítségével számos, társadalmat érintő problémára adunkhatunk választ.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb