Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Mesepedagógia

2018-04-24, 18:16
   |   Kategória: Okos
Amire kíváncsi, azzal megismerteti, és amit még nem ért, az érzelmeken keresztül azt is közelebb hozza a gyermeki lélekhez - ebben áll a mese jótékony hatása. Az óvodákban régóta tudják ezt, de a szülők szemléletén még van mit javítani - derült ki egy neves mesepedagógus szombathelyi előadásán.
Mesét mondani és mesét hallgatni mindenki tud - vallja Voight Vilmos néprajzkutató, és ezt tanítja Bajzáth Mária mesepedagógus is, aki szombathelyi óvónőknek tartott előadást a témáról.

Énekeltek és saját meseélményeiket is felidézték a pedagógusok a Kőrösi óvodában rendezett programon, ahová a házigazda személyes indíttatásból hívta el vendégét és kollégáit.

Horváth Edéné - óvodavezető, Kőrösi Óvoda

“Közel három éve ismertem meg őt, amikor Paloznakon jártam, és megváltozott a meséről felfogott, eddigi tanulmányaim során összegyűjtött nézetem. Mindig is éreztem, hogy nemcsak a gyerekeknek fontos a mese, hanem a felnőtteknek is, és a mesélő is fontos, a mesélő felnőtt milyen fontos a gyerekeknek.”

Három szombathelyi óvoda összesen mintegy ötven pedagógusa és dajkája bővítette az ismereteit. A Kőrösi és a Szivárvány mellett a Margaréta óvoda képviseltette magát.

Soósné Czina Gabriella, Margaréta Óvoda

“Erkölcsi tanításokat osztanak meg a mesék, és fejlődnek általa a gyerekek. Fejlődnek a kapcsolataikban, fejlődnek a gondolkodásukban és fejlődnek az érzelmeikben. Óvónőként azt tudom mondani, hogy naponta kellene hogy halljanak a gyermekek elsősorban élő mesét, óvodavezetőként pedig ezt meg szeretném erősíteni. És szeretném a nevelőtestületet is abba az irányba vinni, hogy minél többször meséljünk a gyerekeknek.”
Az óvónők jó része tisztában van a mesélés jótékony hatásával, nem velük van gond ezen a téren.

Bajzáth Mária - mesepedagógus


“A legutolsó kutatási adat szerint Magyarországon körülbelül a gyerekek egyharmadának mesélnek napi rendszerességgel otthon, és egyharmadának körülbelül havonta 4-5 mese hangzik el, egyharmada pedig egyáltalán nem kap mesét, nemcsak esti mesét, hanem egyáltalán semmilyen hallott történetet. Nagyon gyakran az a tévhit él, hogy a nézett mese egyenértékű a hallott történettel, ez nem így van.”

A szakember szerint a mese teljes világképet ad a gyerekeknek, méghozzá úgy, hogy az érzelmeiket szólítja meg. Ugyanakkor a felnőtteknek nagy gonddal kell válogatniuk, mert minden életkorban más-más történetre és üzenetre van szükség.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb