Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Robotika

2018-06-06, 10:55
   |   Kategória: Okos
Játéknak álcázott, komoly programozói szaktudást vett igénybe az I. Szombathelyi Robotverseny, amelyet a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium szervezett. A lehetőség közel 100 diákot mozgatott meg - az alsó tagozatosoktól a középiskolásokig érkeztek csapatok.
Ilyen maguk által összerakott járművekkel vettek részt a diákok az I. Szombathelyi Robotversenyen. A Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumban a kistérség 10 iskolájából  86 tanuló mérte össze tudását.

Sági József - igazgató, Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium

“Legórobotot raknak össze, és számukra ismeretlen feladatokat itt helyben oldanak meg, pályákat kell megcsinálniuk a robotokkal, be kell programozniuk, én érdeklődéssel figyelem őket, olyan algoritmusokat írnak, hogy csak csodálkozom, pillanatok alatt tudnak változtatni a képleteken, átalakítják a terepasztalokat.”

A csapatok feladata az volt, hogy ezeket a robotjárműveket a starttól a célba juttassák. Ehhez komoly informatikai, programozói tudásra volt szükség.

Simon Zoltán - szervező

“A kicsiknek úgymond az a feladatuk, hogy egy ponton elindulnak, egy tárgyat fölvesznek, és egy célterületre elviszik azt. A nagyobbaknak annyival bonyolítottuk a feladatot, hogy nem mondjuk meg előre, melyik színt kell programozniuk, hanem meg kell találnia a robotnak a megfelelő színt, és az azon lévő tárgyat kell a megfelelő helyre elvinnie.”

Három korosztályban versengtek a diákok, akik között  voltak profi versenyzők is.

Kalocsai Zoltán

“Én a WRO-versenyen, Open kategóriában jutottam ki a világversenyre, Costa Ricába, de hát ott elég más feladatok voltak, igen másféle volt a típusa.”

Sipos Ádám

“”Nagyjából egy hónapja készülünk erre a versenyre, az utóbbi hetekben egyre többet, órákról is el lettünk kérve, egyre többet foglalkoztunk vele. Most a színszenzorok okozzák a nehézséget.”

A legórobotok programozását a lányok is profin megoldották - a járművek, a szenzorok és az informatika világa korosztálytól és nemtől függetlenül érdekli a fiatalokat.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb