Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Robotika

2018-06-06, 10:55
   |   Kategória: Okos
Játéknak álcázott, komoly programozói szaktudást vett igénybe az I. Szombathelyi Robotverseny, amelyet a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium szervezett. A lehetőség közel 100 diákot mozgatott meg - az alsó tagozatosoktól a középiskolásokig érkeztek csapatok.
Ilyen maguk által összerakott járművekkel vettek részt a diákok az I. Szombathelyi Robotversenyen. A Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumban a kistérség 10 iskolájából  86 tanuló mérte össze tudását.

Sági József - igazgató, Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium

“Legórobotot raknak össze, és számukra ismeretlen feladatokat itt helyben oldanak meg, pályákat kell megcsinálniuk a robotokkal, be kell programozniuk, én érdeklődéssel figyelem őket, olyan algoritmusokat írnak, hogy csak csodálkozom, pillanatok alatt tudnak változtatni a képleteken, átalakítják a terepasztalokat.”

A csapatok feladata az volt, hogy ezeket a robotjárműveket a starttól a célba juttassák. Ehhez komoly informatikai, programozói tudásra volt szükség.

Simon Zoltán - szervező

“A kicsiknek úgymond az a feladatuk, hogy egy ponton elindulnak, egy tárgyat fölvesznek, és egy célterületre elviszik azt. A nagyobbaknak annyival bonyolítottuk a feladatot, hogy nem mondjuk meg előre, melyik színt kell programozniuk, hanem meg kell találnia a robotnak a megfelelő színt, és az azon lévő tárgyat kell a megfelelő helyre elvinnie.”

Három korosztályban versengtek a diákok, akik között  voltak profi versenyzők is.

Kalocsai Zoltán

“Én a WRO-versenyen, Open kategóriában jutottam ki a világversenyre, Costa Ricába, de hát ott elég más feladatok voltak, igen másféle volt a típusa.”

Sipos Ádám

“”Nagyjából egy hónapja készülünk erre a versenyre, az utóbbi hetekben egyre többet, órákról is el lettünk kérve, egyre többet foglalkoztunk vele. Most a színszenzorok okozzák a nehézséget.”

A legórobotok programozását a lányok is profin megoldották - a járművek, a szenzorok és az informatika világa korosztálytól és nemtől függetlenül érdekli a fiatalokat.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Falco - Jászberény 96-70
  Falco - Jászberény 96-70 A Zsíros Tibor Magyar Kupa 1. elődöntőjében a Körmendet búcsúztató jászságiakat verte a FALCO, ezzel…
 • A fizikusok
  A fizikusok Komédia két felvonásban a Szombathelyi Waldorf Iskola 12. osztálya előadásában.
 • Dobó SE
  Dobó SE Háromhetes dél-afrikai edzőtáborozás után tértek haza a Dobó SE sportolói. A felmérések alapján valamennyien kifejezetten…
 • Technika verseny
  Technika verseny Stílusosan a Megyeháza épületében tartották meg a második Vas megyei technika tantárgyi versenyt, amelynek idén…
 • Diákok kiállítása a Képtárban
  Diákok kiállítása a Képtárban Újragondolt alkotások, kreatív gondolatok leképeződései és az iparművészet mindennapi használati tárgyai is helyet kaptak a…

Legnépszerűbb

 • Szent Márton workshop
  Szent Márton workshop Négy ország, hét partner – köztük Szombathely dolgozik azon, miként lehet Szent Márton örökségét és…
 • Wallenberg-díj
  Wallenberg-díj 2010 óta minden évben díjjal ismeri el a Raoul Wallenberg Egyesület mindazokat, akik áldozatos munkájukkal…
 • A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS
  A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.
 • Nyugdíjas programok
  Nyugdíjas programok Az idén is mintegy félszáz programot kínál az idősebb korosztály számára Vas Megye és Szombathely…
 • Menóra
  Menóra Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A…