Hiba
  • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

    Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

    "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

    "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

    "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

    Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Reguly

2018-09-06, 16:30
   |   Kategória: Okos
Kiszorult egy évfolyam a Reguly iskola főépületéből, ezért 55 kisgyermeknek ebben a tanévben egy kollégiumban tartják majd az órákat. A reggeli buszozás kényelmetlenségeit azért kell elviselniük, mert a közel egy évtizede fennálló helyhiányt most először már nem tudta házon belül kezelni a vezetés.
Az összes másodikos, vagyis egy teljes évfolyam száll buszra hétfő óta reggelenként a Reguly iskola előtt, hogy a délelőtti tanóráik helyszínére, egy belvárosi kollégiumba időben eljussanak. Az intézmény kinőtte a Rákóczi utcai épületet, és a vezetés most így oldja meg a tanteremproblémákat. A szülők fogadtatása vegyes.

Horváth Renáta

“Ezt a változást a tankönyvosztáskor tudtuk meg, és végülis annyi a változás csak, hogy 15 perccel előbb kell jönnünk az iskolába. Ez nagy segítség, hogy az iskola hozza-viszi a gyerekeket busszal, úgyhogy ez így nekünk nem probléma.”

Mesterházy Andrea

“Annyira nem örülünk neki, főleg ha majd a téli időszak, nyilván akkor még rumlisabb lesz. Még ott bent várnak 10-15 percet általában, ahhoz képest, amennyire tervezték, hogy 5 percen belül indulnak. Úgyhogy annyira nem örülünk. Hát már egy-ketten el is mentek innen, lehet, hogy többen indulnak el. Egyelőre bírjuk, aztán majd meglátjuk.”

A gondok nem újkeletűek. Az iskola 2010 óta folyamatosan alakít ki újabb és újabb szükségtantermeket más célú helyiségekből, az utóbbi két évben pedig a szomszédos szociális intézménytől is béreltek egyet, de már ez sem elég. Adódik a kérdés, hogy a tavaszi beiskolázáskor is látszódó nehézségek ellenére miért fogadták el három osztálynyi elsős jelentkezését.

Zielbauer György - igazgató, Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola

“Sajnos az a helyzet, hogy aki németnek vallja magát, a 20/2013-as mmi rendelet alapján, és azt a papírt kitölti, azt  fel kell venni. Nem lehet, kell! Innentől kezdve még akkor is, hogyha kinőttük az iskolát, akkor is meg kell oldani valamilyen formában a tanulók elhelyezését.”

Úgy tudjuk, beiratkozásnál kifejezetten előnyt jelent a nemzetiségi származás, és az idén indult osztályokban is minden szülő így nyilatkozott. Az intézménynek egyébként határozott elképzelései vannak a hosszú távú megoldásról: rendelkeznek egy 1,8 milliárd forintos bővítési tervvel, pénzük azonban nincs.

A fenntartó kisebbségi önkormányzat nem tudott egyetlen, közelben lévő, oktatási célú épület használatáról sem megegyezni, így az alkalmasabbnak tűnő Dési és Szent-Györgyi iskola ingatlana helyett az utaztatás mellett döntöttek.

Friedl Tamás - elnök, Szombathely Német Önkormányzata

“Természetesen ez is plusz költséggel jár a fenntartó részéről. Azért a buszt ugye ki kell igényelni, illetve a bérleményt fizetni is kell. Ebben segítségünkre  volt a szakképzési centrum, hál istennek ilyen szempontból meg tudtuk oldani, ami az iskolai gondjainkat okozza.”

Ezt a kollégiumot erre a tanévre a Reguly második telephelyeként jegyezték be. Idén már biztosan itt tanulnak a másodikosok, de a közel négyszázfős iskola további sorsa még bizonytalan.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

  • Kötő utcai sportpark
    Kötő utcai sportpark A Stromfeld-lakótelep után a Nyitra utcai iskola szomszédságában épül meg a város második sportparkja, ahol…
  • Jogásznap
    Jogásznap Az író-költő és jogtudós politikusra, egykori igazságügy-miniszterre, Horváth Boldizsárra emlékeztek a 23. Vasi Jogásznap résztvevői…
  • Család- és gyermekjóléti szolgálatás
    Család- és gyermekjóléti szolgálatás Tavaly több mint 1200 háztartás vette igénybe a család- és gyermekjóléti szolgálatást Szombathelyen. Legtöbbször megélhetési…
  • Oktatási bizottság
    Oktatási bizottság Mintegy húsz napirendi pontot tárgyalt meg nyilvánosan a közgyűlés csütörtöki ülése előtt a város oktatási…
  • Közgyűlés után
    Közgyűlés után A költségvetési vitát lefolytatták, de a végszavazás elmaradt a szerdai közgyűlésen, így életbe lépett az…