Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Diplomamentő program

2018-09-07, 14:46
   |   Kategória: Okos
A felsőoktatásban tanulmányokat folytatott hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg diplomáját. Számukra hirdette meg a kormány szeptember elején a Diplomamentő II. programot.
Angolórát tartanak az egyik nyelviskolában. A délelőtti időpontot inkább a felnőtt korosztály választja, de sok középiskolás is jár ide külön nyelvórára. A tapasztalatok szerint a diákok előrelátóak.

Nagy Mariann, ügyvezető igazgató, Smile Nyelviskola

„Már a középiskolában, a középiskolások szüleinél azt tapasztaljuk, hogy szeretnék megelőzni azt, hogy a diák ne vehesse át a diplomáját, amikor eljön az ideje, ezért már megelőzni igyekeznek és szeretnének már a középiskola ideje alatt, 11. osztályig bezárólag lehetőség szerint két nyelvvizsgát szerezni.”

Az angol és a német nyelv a legnépszerűbb, többen az egyikből felső, a másikból középfokon szereznek bizonyítványt. A 90-es évek eleje óta a főiskolai, egyetemi diploma megszerzésének feltétele a nyelvvizsga.

Németh Péter - koordinátor, Tanulmányi Hivatal

„Ez alatt az időszak alatt körülbelül közel 2000 olyan hallgató van a több mint tízezer záróvizsgázó hallgatónk közül, aki egyelőre még nem szerzett nyelvvizsgát. Az viszont örömteli, hogy ez a trend az utóbbi években megfordult”

Azok, akik a nyelvvizsga hiányában még nem rendelkeznek diplomával, de már nem állnak hallgatói jogviszonyban, azoknak nagy segítség lehet a kormány által indított Diplomamentő II. program. Ez a nyelvvizsgára felkészítő képzéseken való részvételt támogatja angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelven.

Bakó Béla – igazgató, Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület

„Amellett, hogy a nyelvtanulást is támogatják a diplomamentő programon belül, a nyelvvizsgázáshoz is vannak különböző támogatások. Például az idei évtől az első sikeres nyelvvizsga díját vissza lehet igényelni, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy nagyobb legyen a nyelvvizsgázó kedv és a diplomához szükséges nyelvvizsgát meg lehessen szerezni.”

Egy komplex nyelvvizsga megszerzése több tízezer forintba kerül. A képzési támogatás mértéke fejenként maximum 300 ezer forint. A támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb