Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A Premontrei tanárainak alakuló értekezlete

2018-09-11, 11:35
   |   Kategória: Okos
A tanévkezdés minden évben kihívás nemcsak a diákok, hanem a pedagógusok számára is. A hirtelen feltornyosuló szervezési és adminisztrációs feladatok közepette hamar kedvét veszítheti bárki, ezért is hasznos, ha megtaláljuk annak módját, hogy az erőt próbáló újrakezdést mégis öröm és lelkesedés jellemezze. 
Éppen ezért a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban lassanként hagyománnyá válik, hogy a tanév alakuló értekezletét nem az épület falai közé bezárva, hanem kinti helyszínen, közösségépítő tanári kirándulással egybekötve tartjuk. Két évvel ezelőtt iskolánktól több mint kétszáz kilométernyire, a horvátországi Mária-Besztercén (horvátul: Marija Bistrica) és Zágrábban, tavaly a Horvátzsidány határában lévő Peruska Mária zarándokhelyen, valamint a közelében található Marton szálláson töltöttük a nyári szünet utáni első közös napunkat. Ezúttal pedig 2018. augusztus 27-én, hétfőn az osztrák-magyar határ környékét bejárva Lékán, Peresznyén és Horvátzsidányban ünnepeltük meg az évkezdést.

Léka vára a mai Ausztriához tartozó Burgenlandban található, Kőszegtől alig pár kilométerre. A festői környezetben épült vár a Magyar Királyság nyugati határvidékének egyik első kővára volt a XIII. század elejétől. Kezdetben a Kanizsai család, majd a Nádasdyak, később pedig az Esterházyak tulajdonába került. Tőlük 1968-ban Paul Anton Keller osztrák író vásárolta meg, aki minden vagyonát a vár helyreállítására fordította és kialakíttatta annak mai képét. Az ódon várfalak közt mi is időutazást tehettünk a közép- és kora újkorba, felfedezhettük a vár termeit, konyháját vagy akár kínzókamráját, és megcsodálhattuk az építészetileg legértékesebb, gótikus oszlopok által tartott boltíves mennyezetű gótikus lovagtermet is.

Utunk következő állomása Peresznye volt, ahol a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye című állandó kiállítást tekintettük meg Dumovits István plébános atya vezetésével, aki idén épp 40 éve a környékbeli horvát falvak plébánosa. A kiállítás különlegessége, hogy mind az épület, mind a benne található gyűjtemény Dumovits atya felajánlásának köszönhető. Ő adományozta a fenntartó Országos Horvát Önkormányzatnak az 1976-ban épült lakóépületet, és az általa 1958 óta folyamatosan gyűjtött egyházi könyv- és tárgygyűjteményt. A tárlat a magyarországi, különösen a gradistyei horvát kisebbség jelentős kultúrtörténeti emlékeit tartalmazza: egy kétezer-ötszáz horvát nyelvű kiadványból álló könyvgyűjteményt, továbbá 242 vallási és népi tárgyi emléket.

Ezután a peresznyei halastó környékét jártuk végig, mely békés környezetével, számos vízimadarával és egy sokévszázados platánfával nem véletlenül a környékbeliek kedvenc kirándulóhelye. Ellátogattunk a kiszsidányi forráshoz is, mely immár több száz éve hozza felszínre a nagyon jó minőségű, tiszta forrásvizet, köszönhetően annak, hogy a vízgyűjtőterülete erdő, mentes minden káros behatástól. A kollégák kivétel nélkül megkóstolták a nyári időben is frissítően hűs forrásvizet, amelyből a helyiek is rendszeresen visznek haza magukkal. Érdekesség, hogy a forráskúthoz néphagyomány is kapcsolódik, minden évben Pünkösdkor zajlik a „Forráskút-rámolás”, amely a forrás rendbetételével egybekötve régi időktől fogva a legényavatás szertartása volt. A legényeknek ugyanis le kellett menniük az öt méter mély kútba, hogy legalább egy vödörnyi homokot felhozzanak onnan, ezzel bizonyítva bátorságukat.

Kirándulásunk utolsó állomása a horvátzsidányi Keresztelő Szent János templom volt, ahol ismét Dumovits István plébános atya volt vendéglátónk. A dombtetőn lévő impozáns épületet a XIX. század derekán építették, s a Kőszeg felől érkezők szemében már messziről uralja a tájat, ami a helyi, többségében horvát anyanyelvű közösség Isten iránti tiszteletét is mutatja. A főoltáron a plébánia védőszentje, Keresztelő Szent János látható Jézus megkeresztelése közben, és a mennyezeti freskók is az ő életéből mutatnak be részleteket. A templom érdekessége még, hogy minden felirata horvát nyelvű. Érkezésünkkor elénekeltük a legősibb magyar Mária-himnuszt (Boldogasszony anyánk), majd a templom rövid történetét és Dumovits atya köszöntőjét hallgathattuk meg, s végül a horvátok legősibb Mária-énekébe (Zdrava Diva) kapcsolódhattunk be. Közben egy csendes fohász erejéig mindannyian kérhettük imánkban a Szűzanya és Keresztelő János pártfogását életünkre, családjainkra és munkánkra.

Az évkezdő tanári kirándulást végül svédasztalos ebéd zárta a horvátzsidányi Margaréta vendéglőben. Ahogy egy filmben szerepel: „A kezdet általában mindig ijesztő, a befejezés általában szomorú; de ami a kettő között van, az számít igazán.” Közös kirándulásunk remélhetőleg segített mindnyájunkat abban, hogy az új tanévet kevesebb szorongással, de annál több reménnyel és bizakodással kezdhessük el.

Hancz Gábor Tamás O.Praem.
tanár

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb