Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Esélyegyenlőség

2018-10-05, 14:17
   |   Kategória: Okos
Idén két ötödikes diák, később akár többen is kaphatnak Szombathelyen önkormányzati támogatást kiemelkedő tehetségük kibontakoztatásához. A program újdonsága, hogy a szociálisan is rászoruló gyerekeket nem pénzzel, hanem oktatással, élménnyel segítik.
Van, hogy már első osztályban látható, ha egy gyerek ügyes rajzos, negyedik osztály végére pedig akár nyilvánvalóvá is válhat a kiemelkedő tehetség. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy ezt kibontakoztassa, ezért a szombathelyi önkormányzat most két rászoruló diákot támogat új formában, egyikük a Váci iskolába jár. Szaktanára fontosnak tartja, hogy ne azon múljon az előbbre jutás, meg tudja-e venni a drágább rajzeszközt a szülő.

Vörös Lívia - tanár, intézményegység-vezető, Váci Mihály Általános Iskola

“Vannak ilyen programjaink, mint alkotótábor, ahová ezek a gyerekek nyilván szintén nem tudnak eljönni, tehát hiába van alapvetően a génjeikben a tehetségnek a csírája, nem tudják úgy fejleszteni, mint egy jobb körülmények között élő család esetében.”

Hosszas bizottsági előkészítő munka után tavasszal döntött a városi közgyűlés a Szent Márton Esélyegyenlőségi Támogatási Program elindításáról.

Koczka Tibor - alpolgármester

“Úgy gondolom, hogy amit most sikerült kialakítani, az akár országos példa is lehet. Hiszen a gyerekek és szüleik nem pénzbeli támogatást kapnak, hanem úgymond oktatást, szolgáltatást vásárolunk számukra. Tehát az oktatásukat fogjuk finanszírozni az önkormányzati költségvetésből.”

A Pálos Károly Szolgálat munkatársai, vagyis a mentorok egyéni fejlesztési terveket készítenek. Ez alapján költik majd el az idén rendelkezésre álló fél-fél millió forintos támogatást.

Németh Viktória - családsegítő, Pálos Károly Szolgálat

“Bármilyen olyan eszközre, festészethez szükséges eszközre lehet fordítani, illetve bármi olyan élményre akár, ami azt segíti elő, hogy még közelebb érezze magát az adott dologhoz, amiben ő ügyes, és tényleg élményekkel gazdagodjon.”

A segítséget akár nyolc éven keresztül is kaphatják. A tervek szerint tavasszal újra meghirdetik a lehetőséget, azaz jövő ősszel újabb rászoruló, ugyanakkor valamiben tehetséges gyerekekkel bővülhet a támogatottak köre.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb