Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Pályaorientációs kerekasztal

2018-11-14, 17:20
   |   Kategória: Okos
Uniószerte 10% alá szeretnék csökkenteni az iskolai lemorzsolódást. Magyarországon jobb a helyzet, mint más országokban, nálunk ugyanis a fiatalok valamivel több mint 12%-a nem fejezi be tanulmányait. A megfelelő alapkészségek és képzettség hiánya azonban a munkavállalásban is problémát jelent.
Szakemberek gyűltek össze a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciatermében: az Európai Szakképzési Hét programsorozatához csatlakozva azokról a problémákról beszélgettek, amelyek a korai iskolaelhagyáshoz vezetnek, de szó esett a lemorzsolódás megakadályozásának lehetőségeiről, a jó gyakorlatokról is.

Cseri József – alelnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Nem pusztán arról van szó, hogy megfelelő kompetenciákkal ruházzuk fel a tanulókat, hanem segítsünk számukra a pályaorientációval a megfelelő szakma kiválasztásában, illetve lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megfelelő képesítéssel tudjanak kilépni a való életbe.

Megfelelő alapkompetenciák még a legegyszerűbb munkák elvégzéséhez is szükségesek. Ezért ha egy fiatal idő előtt abbahagyja az iskolát, a szakképzést, akkor komoly munkaerőpiaci hátrányba kerül, a munkáltatóknak pedig főként a szakképzett munkaerő hiánya okoz gondot. A Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum 550 millió forintos pályázati támogatásból 2 év alatt számos fejlesztést valósít meg az iskolai lemorzsolódás csökkentése érdekében.

Rettegi Attila – főigazgató, Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum

Azt szeretnénk, hogy legyenek szakemberek, mentorok, akik segítenek a fiatal korban jelentkező akár magánéleti probléma ne legyen a gátja annak, hogy a tanulásban sikeresek legyenek, vagy elmenjen a kedvük. Úgyhogy ez egy folyamatos nagyon összetett feladat, sok szakember együttműködését igényli.

Országosan 12% fölött van a korai iskolaelhagyók aránya, Vas megyében ennél jobb a helyzet. A program lehetőséget ad a hiányzó alapkészségek pótlására, és a tehetséggondozásra is. A pályaorientációs kerekasztal rendezvényén szó esett többek között a digitális közösségi alkotóműhelyek szerepéről, az ifjúságvédelmi felelősök rendszerének újragondolásáról is.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Fenyőfaosztás
  Fenyőfaosztás Mintegy hatvan karácsonyfát osztott ki a rászorulóknak az ŐrvidékHáz és a Fidesz szombathelyi szervezete. Két…
 • Schott a Gyermekfaluért
  Schott a Gyermekfaluért Szokatlan formáját választotta a jótékonyságnak a Lukácsházán működő Schott Hungary Kft., örökbe fogadta ugyanis az…
 • CLLD Szakmai Fórum a Városházán
  CLLD Szakmai Fórum a Városházán A Városházán ismertették a Savaria Jövőjéért közösségfejlesztés elnevezésű projekt részleteit és felhívták a civil szervezetek…
 • FALCO - KTE 74:71
  FALCO - KTE 74:71 Remekül kezdte a Falco a Kecskemét elleni hazai összecsapását.
 • Sportolókat köszöntöttek
  Sportolókat köszöntöttek Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester a Városházán köszönte…

Legnépszerűbb