Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Cello Molto a Premontreiben

2018-11-18, 18:07
   |   Kategória: Okos
Különleges hangszer és műsorösszeállítással érkezett iskolánkba a Cello Molto együttes. A Mérei Tamás, Petró András, Zumbók-Jakobovics Nikoletta és Gregorich Zsófia alkotta kamaraegyüttes Kajzinger Ildikó énekessel és moderátorral kiegészülve izgalmasan és érdekesen, nem utolsó sorban humorosan mutatta be, mit is tud a cselló, mennyire emberhez közeli a hangja, mennyire sokszínűen lehet használni. 
Petró András nyitókánonjával egyenként jöttek a színpadra a művészek, így szépen követhető volt mindenki számára a kánon felépítése. A könnyűzenei ritmuskíséret és a vendégdallamok (Gounod Ave Maria-ja és Mozart névjegye) csodás összhangban olvadt egységgé, és mutatta meg J.S. Bach zenéjének egyetemességét.

A 147. kantáta zárótételének előadásában duplacsavart alkalmaztak a zenészek, hogy érzékeltessék, a csellón az emberi hangterjedelem egészét meg lehet mutatni, a szoprántól a basszusig. A kórus által énekelt szólamokat a csellók játszották, az oboa szólamot énekszólam oldotta meg. Ráadásul a női szólamokat férfi csellisták játszották, a férfi szólamot pedig a hölgyek. Jót derültünk minannyian a legeken: Mérei Tamás a legmagasabb szoprán 198 cm-rel, Petró András a leg… de ez maradjon a mi titkunk, akik ott lehettünk.

Megismertük a cselló elődjének számító gambát, és gyönyörű áhítatos reneszánsz táncokat hallottunk.

A szélsőségek és a legfontosabb emberi érzések megformálására, zenei bemutatására is hatásos darabokat választottak. Astor Piazzolla Libertangójának feszessége és mozgalmassága, valamint A. L. Webber: Az operaház fantomja című darabjának részlete nagyszerűen érzékeltette, mennyire sok színnel és kifejezőkészséggel rendelkezik ez a hangszer.

Diákjaink körében osztatlan sikert aratott a Hardrock címre hallgató feldolgozás, melyben a zenészek bőrdzsekiben és fekete parókában érkeztek a színpadra. A találós kérdés is megfejtésre került, a két AC/DC dal mellett egy Led Zeppelin is megszólalt. Most már mi is jól tudjuk, hogy tanulóink könnyűzenei tájékozottsága is alapos. A vidámság a zárószámként megszólaló Pink Panther-nél sem hagyott alább, közösen vettünk rész a ritmuskíséretben.

Az előadás rendkívül szórakoztató volt, köszönjük az élményt!

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Sportiskolai ünnepség
  Sportiskolai ünnepség Huszadik éve jutalmazza legjobbjait a Szombathelyi Sporközpont és Sportiskola. A jubileumi ünnepségen egy kiemelkedő sikerről…
 • Civil támogatási felhívás
  Civil támogatási felhívás Az üzleti, az önkormányzati és a civil szférát is érinti az az új pályázati lehetőség,…
 • Erdész évzáró
  Erdész évzáró Rend, fegyelem és becsület – ezekkel a szavakkal jellemezte a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2018-at a…
 • Horgász közgyűlés
  Horgász közgyűlés Az idei fejlesztésekről, a halgazdálkodási programról, a horgászkártya bevezetéséről és a 2019-es tervekről is szó…
 • Fenyőfaosztás
  Fenyőfaosztás Mintegy hatvan karácsonyfát osztott ki a rászorulóknak az ŐrvidékHáz és a Fidesz szombathelyi szervezete. Két…

Legnépszerűbb