Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

ÉRZÉKENYÍTŐ FOGLALKOZÁS A PREMONTREI GIMNÁZIUMBAN

2018-11-30, 10:43
   |   Kategória: Okos
November 28-án az iskolánkba látogatott Orsós Zoltán atya és Sziráki Péter, aki a zalaegerszegi dicsőítő csoport tagja. Öt osztály vett részt az érzékenyítő foglalkozásokon, melyek a cigány-pasztorációról szóltak.
Az interaktív foglalkozásokon a diákok osztályozták Zoltán atya és Péter viselkedését, a benyomásokat. Minél jobban megismerték őket az élménybeszámolók alapján, annál pozitívabb osztályzatot adtak. Az Atya mesélt a gyermekkoráról: kinevették, megvetették, kiközösítették. Csupán azért, mert cigány. Az általános iskolában egy tanárnő kitüntette a szeretetével, ami változást hozott. Végre szóba álltak vele is az osztálytársai. A középiskolában egyedül volt cigány. Összesúgtak a háta mögött. Egy lopásnál természetes volt, hogy őt vádolták alaptalanul. Az előítéletek az élete során csak fokozódtak.

Péter beszámolójából kiderült, hogy nagycsaládban nőtt fel, ahol öt gyermek volt. Mindig olyan közösségbe járt, ahol volt cigány. Számára ez természetes volt. Jelenleg neki is öt gyermeke van.

Mindketten bemutatták a foci-és gitártudásukat, amit szintén osztályoztak a diákok. Majd Zoltán atya,- akiről addig még nem tudták, hogy foglalkozása plébános, - mutatott egy felvételt, ahogyan a traktort vezeti.

Ezzel a kis játékkal arra szerettek volna rávilágítani, hogy az emberekben mennyire működik az előítélet, a negatív diszkrimináció a cigányokkal szemben. Tudatosan használták a cigány szót, mert az pejoratív kifejezés. Számomra pozitív volt, hogy a diákjainkban nem működik ez az ellenérzés! Az osztályzatokból kiderült, hogy hasonlóan éreztek mindkét előadó iránt.

Ezután az Atya bemutatta a cigányok életét, ami általánosságban jellemző rájuk. Hangosak, ijesztőek, így is szocializálódnak. Náluk a „néma nevelés” a jellemző, ami azt jelenti, hogy nincs verbális nevelés, magyarázat, motiváció, csak amit maguktól eltanulnak a gyerekek. Nekik nincs külön szobájuk, így a gyerekek sokáig fenn maradnak a felnőttekkel együtt. Ebből következik, hogy másnap rosszul teljesítenek az iskolában, mert fáradtak, kimerültek. Megpecsételik őket: így válnak rossz tanulóvá. Nincs elég szókincsük, ezért nem is mernek jelentkezni, mert képtelenek kifejezni magukat. Tarka ruhákat hordanak, mindent magukra aggatnak, mert ami rajtuk van, az az övék, az ő tulajdonuk.

Péter az egyenlőségről beszélt: „Isten szemében egyenlőek vagyunk.” Miből fakad a különbözőség? A bőrszín, a kinézet, a testalkat, a ruházat, az életkor, a szokások, a család, az értelmi képesség, a társas kapcsolatok. Negatívan különböztetjük meg egymást, az első benyomások meghatároznak bennünket.

Karácsony közeledtével a tűzhely melegéről beszéltek. Amikor nem számít semmi, csak örülni egymásnak. Arra kértek bennünket, hogy ne az ajándékok miatt legyen fontos a karácsony. A Plébániáján az Atya bevezette, hogy minden évben a gyerekek lemondanak egy-egy ajándékukról, amit aztán a rászorulóknak adnak. Ne essen nehezünkre a nyolc mikulás csokoládéból egyet odaajándékozni egy szegény társunknak!

Az előadást énekléssel zárták. Azt szeretnék üzenni számunkra, hogy ugyanolyannak születtünk, egyformán tiszta, őszinte gyermekek voltunk. Maradjunk ilyenek!

Tóthné László Mónika

tanár

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Ha Filharmónia, akkor Bartók - ha Bartók, akkor Szombathely!
  Ha Filharmónia, akkor Bartók - ha Bartók, akkor Szombathely! Szombathelyen megrendezésre kerül 2019. július 12. és 21. között a 35. Nemzetközi Bartók Szeminárium és…
 • Rövid hírek
  Rövid hírek Vasúttörténeti könyv jelent meg az ELTE-n - Dalmáciáról tartottak előadást a Sportházban - Közművelődési szakembereket…
 • Közösségfejlesztő programok
  Közösségfejlesztő programok Összesen 50 millió forintra pályázhatnak mostantól azok a szombathelyi szervezetek, amelyek közösségfejlesztő programjaikkal a helyi…
 • Horvát bál
  Horvát bál Hosszú kihagyás után 1977-ben éppen egy bállal indult a vasi horvátság közösségi élete Szombathelyen, és…
 • Fúvósfarsang
  Fúvósfarsang Indulókat, klasszikus darabokat, filmbetéteket és rockdalokat is játszott a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar a farsangi hangversenyén…

Legnépszerűbb

 • Szent Márton workshop
  Szent Márton workshop Négy ország, hét partner – köztük Szombathely dolgozik azon, miként lehet Szent Márton örökségét és…
 • A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS
  A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.
 • Nyugdíjas programok
  Nyugdíjas programok Az idén is mintegy félszáz programot kínál az idősebb korosztály számára Vas Megye és Szombathely…
 • Menóra
  Menóra Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A…
 • Látogatási tilalom kiterjesztése
  Látogatási tilalom kiterjesztése Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház az influenza járványveszély miatt elrendelt részleges látogatási…