Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

ELTE Tanítók napja

2019-03-14, 11:33
   |   Kategória: Okos
150 éves a hazai állami tanítóképzés, erre emlékeztek országszerte a felsőoktatási intézmények. Szombathelyen a tanítók fájánál a bolyais diákok mondtak köszönetet tanítóiknak, majd egész nap szakmai programok zajlottak az egyetemen.
A tanítókat ünnepelték egyetemisták és gyakorlóiskolások a Szily János utcai tanítók fájánál. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese beszédében kiemelte: mindenki életében rendkívüli jelentőséggel bír, hogy ki vezeti be a tudás világába.

Németh István - rektorhelyettes, ELTE Savaria Egyetemi Központ
“A legfontosabb alapokat akkor kapjuk meg az életünkre, amikor a legfiatalabbakként az iskolarendszerbe betérünk, tehát a tanítóképzés, és ezen belül a minőségi tanítóképzés kiemelten fontos. Ez egyébként a részeként értelmezendő a Savaria Egyetemi Központban folyó pedagógusképzésnek.”

150 évvel ezelőtt indult el az állami tanítóképzés Magyarországon, éppen ez eötvösi törvények nyomán. Az egyházi felekezetek ugyan már korábban is működtettek ilyen intézeteket, az állami képzés azonban hamar felülkerekedett - felszereltségét, gyakorlóiskolai hálózatát, képzési ciklusának hosszát és minőségét tekintve is.

Még egy jubileum kapcsolódik az idei évhez: 1959-ben indultak el a felsőfokú, vagyis az érettségire épülő tanítóképzők, köztük a kőszegi intézmény.

Molnár Béla - igazgató, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Intézet
“Szombathelyen is ez az intézmény az, amely elindította a felsőfokú képzést a városban, illetve a főiskolai képzések is ennek az intézménynek a bázisán szerveződtek. És hát ettől a 60 éves kezdőponttól kezdve itt Szombathelyen is nagyon sok tanítót képeztünk ki.”

Az elmúlt évtizedekben összesen több ezerre tehető azoknak a száma, akik tanítóként végeztek a vasi megyeszékhelyen. A Bolyai gyakorlóiskola diákjai nekik és mostani tanítóiknak is köszönetet mondtak egy-egy szalagra írt üzenettel, amelyek felkerültek a tanítók fája ágaira. Később rajzkiállítással, táncházzal és kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott az ünnepségsorozat.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Kötő utcai sportpark
  Kötő utcai sportpark A Stromfeld-lakótelep után a Nyitra utcai iskola szomszédságában épül meg a város második sportparkja, ahol…
 • Közgyűlés után
  Közgyűlés után A költségvetési vitát lefolytatták, de a végszavazás elmaradt a szerdai közgyűlésen, így életbe lépett az…
 • Jogásznap
  Jogásznap Az író-költő és jogtudós politikusra, egykori igazságügy-miniszterre, Horváth Boldizsárra emlékeztek a 23. Vasi Jogásznap résztvevői…
 • Oktatási bizottság
  Oktatási bizottság Mintegy húsz napirendi pontot tárgyalt meg nyilvánosan a közgyűlés csütörtöki ülése előtt a város oktatási…
 • Iqor bál
  Iqor bál A Haladás Sportkompelxum VIP-termében tartotta idei farsangi bálját az iQor.