Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Taroltak a Szakma Sztáron

2019-04-03, 13:07
   |   Kategória: Okos
Idén immár 12. alkalommal rendezték meg a szakmunkástanulók országos versenyét Budapesten, ahol a vasi indulók közül ketten is első helyen végeztek.
A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi kereskedelmi és iparkamarák szervezték meg és bonyolították le. A budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlott.

A 2008-ban induló Szakma Kiváló Tanulója Verseny egyre népszerűbb a diákok körében. Ezt bizonyítja, hogy míg az első esztendőben 15 szakmában 2006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben, addig 2019-ben az országos szakmai versenyekre a 65 szakmából közel 7.500 fő jelentkezett.

Az eseményen öten képviselték a vasi színeket. Közülük a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumának tanulója, Horváth Zsófi a gazdasági informatikusok versenyében első helyezést ért el.

"Nagyon izgalmas és kihívásokkal teli volt a megmérettetés. Én az a típus vagyok, aki kifejezetten élvezi a versenyhelyzeteket. Komoly felkészültséggel bíró vetélytársakkal kellett megküzdenem és a feladatok is érdekesek voltak" - összegezte élményeit Horváth Zsófi, akinek eredményességére felkészítő tanára, Ihász Tibor is rendkívül büszke. "Öt éve vagyok Zsófi osztályfőnöke. Roppant tehetséges diákot ismerhettem meg a személyében, egy nagyon szorgalmas lányról van szó, aki szabadidejében tanít is, mégpedig a Logiscoolnál. Érdekesség, hogy gazdasági informatikából csak ötödévesen csillogtatta meg igazán a tudását. Bár eddig is jó eredményei voltak, de érettségi után teljesedett ki igazán a szakmai tárgyak tanulásával" – értékelte tanítvány teljesítményét Ihász Tibor.

szakmasztar190403 2

A felkészítő tanári munkát és Zsófi első helyezését is méltatta az intézmény igazgatója. Sági József érdeklődésünkre elmondta, hogy az iskolában három szakmacsoport - közgazdasági, ügyviteli és informatikai - képzése zajlik. Azt tapasztalják, hogy évek óta egyre több érkeznek kiváló képességű gyermek érkezik a szakgimnáziumba nagyon jó bizonyítvánnyal. Az intézmény igazgatója felidézte, hogy tavaly ugyanezen a versenyen megszerezték az első, harmadik, negyedik és ötödik helyezést is. "Idén csak az elsőt, de Zsófi - a résztvevők közül egyetlen lányként - bebizonyította, hogy méltó helye van a legjobbak között. Több fordulós volt és rendkívül sokoldalú a verseny. Az eredmény azért is fontos, mert ez nem egyetlen tanár felkészítési munkájának eredménye, hanem csapatmunka, így az egész közösséget dicséri" - mondta Sági József és említést tett arról is, hogy több vasat tartanak a tűzben, ami azt jelenti, hogy mind a három szakmacsoportjukban nagyon jó eredményeket értek el ebben a tanévben. Még hátravan közgazdasági szakmacsoportban egy pénzügyi számviteli ügyintézői verseny. Három tanulójuk már a döntőt várja, - nem mellékesen adózásból, gépi könyvelésből 100 százalékot elérve - valamint az Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak versenyén az iskola két gazdasági informatikusa és egy ügyviteles tanuló is bekerült már a legjobb tízbe.

A Szakma Sztáron kiváló eredményeket ért el a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája is, hiszen két női szabó növendékük Mihálffy Alíz és Vojtó Laura maguk mögé utasította szakmájuk mezőnyét. Bukvai Albertné, az iskola gyakorlati oktatásvezetője elmondta, hogy három könnyűipari szakma versenyzett: a bőrdíszműves, a férfi, és a női szabó tanulók. "Első napon egy lakástextilt kellett készíteniük a versenyzőknek. A már hungarikumnak számító kékfestőből kellett teljesen önállóan szabni, kelléket választani, és megvarrni a ruhadarabot. Háromféle anyagot dolgoztak össze: filcet, kékfestőt és az általuk választott kellékeket, mint például csipkét, zsinórt, farkasfogat, ferdepántot. A zsűri tagjai elsősorban a kreativitást nézték, másodsorban a technológiát. A második napon egy kör alakú kínálótálat kellett elkészíteniük, amibe például zsemlyét lehet rakni. Ehhez komoly matematikai tudás kellett. Ezt követően egy kötött-hurkolt kelmének, dzsörzének a hiányzó elemeit kellett kipótolniuk a versenyzőknek. Mivel egy sztreccses anyagról van szó, nem volt könnyű vele bánni. A feladat megoldására hat órájuk volt a tanulóknak. Összességében nagyon jól szerepeltek a lányok, nem ez az első verseny, amelyen az élbolyban végeztünk. Azonban 38 éves pályafutásom során ritkán tapasztaltam azt, amit most, azaz, hogy ennyire magas szintű a diákok elméleti és gyakorlati tudása is" - összegezte a verseny tapasztalatait Bukvai Albertné.

Mihálffy Alíz mindösszesen három pontot veszített az elérhető 100-ból, így az első helyen végzett. "A tálaló nem volt egyszerű, hibáztam is, de aztán kijavítottam, a ruha viszont sokkal könnyebb volt számomra. Szeretem ezt csinálni, de igazán nekem az a kihívás és élvezet, amikor saját magamnak csinálok valamit, vagy ki kell találni valamit, az sokkal nehezebb. Mert itt, amikor elmondják, hogy mit szeretnének látni, odaadják, majd egy műszaki leírás alapján megcsinálom, úgy egyszerűbb" - fogalmazott Mihálffy Alíz.

"Nekem is a tálaló bizonyult a legnehezebb feladatnak. Sok hibát ejtettem rajta, így arra nem is vagyok nagyon büszke" - ezt már az ezüstérmes Vojtó Laura mondta el érdeklődésünkre, aki már általános iskolában megismerkedett a szabászat alapjaival. Ott a varrószakkört éppen Fébert Csilla tartotta, aki a lányok felkészítő tanára volt. Bukvai Albertné még kiemelte azt is, hogy az iskolában ugyan nagy hagyománya van a ruhaipari technikusi képzésnek, viszont manapság nagy munkaerőhiány mutatkozik az ágazatban.

A Szakma Sztáron remekül teljesített még Laczó Balázs és Németh Adrián Gyula is. Előbbi a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum III. Béla Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának CAD-CAM informatikus tanulójaként harmadik helyezést ért el, utóbbi pedig a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Barabás György Műszaki Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának gépi forgácsoló diákjaként a hatodik helyet szerezte meg.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb