Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

SZIMFONIKUS KONCERTEN JÁRTAK A PREMONTREI DIÁKJAI

2019-04-12, 08:22
   |   Kategória: Okos
Miért is szimfonikus a szimfonikus zenekar? Többek között erre a kérdésre kaphattak választ a Premontrei Gimnázium azon diákjai, akik részt vettek Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjén a Bartók Teremben április 9-én. Thomas Kornél, a koncert karmestere és moderátora mindjárt a nyitódarab (Franz von Suppe: Könnyűlovasság nyitány) elhangzása után kifejtette, hogy a görög eredetű „symphonia” szó „együtt hangzást, összhangot” jelent. A zenei összhang kellemes és felemelő voltát egy „káosz-zene” ellentétes példájával is érzékeltette a zenekar.
Ezután több konkrét darabon keresztül is bemutatták a zenei összhang működését. Benjamin Britten: Variációk és fúga egy Purcell témára című művét meghallgathatta diákság részletekben és összességében is, ahol felfigyelhettek a hangszercsoportok különböző hangzására, a szólamcsoportok hangszínének és hangmagasságának sokszínűségére, és ezek számtalan variálási lehetőségére is.

Beethoven IX. szimfóniájának zárótételében, az Örömódában ismét a szimfonikus hangzás sokszínűségét, a tétel kibomlásában pedig a zenei fokozás eszközeit tapasztalhattuk meg. Brahms I. szimfóniája következett, melynek méltóságteljes, nemes egyszerűséggel megírt dallama szintén hatalmas szimfóniává bontakozott ki a zenekar előadásában.

Talán nincs olyan diák, aki ne ismerné a híres Oroszlánkirály című rajzfilm betétdalát („Can you feel the love tonight”). Bár szimfonikus zenekar nem létezhet karmestere nélkül, akinek fontos szerepe van a zenészek munkájának összhangba rendezésében, most mégis ezt a szerepet átadta egy diáknak, aki vezényelhette a zenekart ebben a dalban.

Végül az érzelmek és karakterek egyvelegét hozta a Karib tenger kalózai című film zenéje, melyben a szimfonikus hangzás színességére, a zene hangulatfestő képességére csodálkozhattak rá a diákok.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb