Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

DIÁK LELKINAP A PREMONTREI GIMNÁZIUMBAN

2019-04-14, 15:03
   |   Kategória: Okos
Április 12-én, pénteken diák lelkinapot tartottak a Premontrei Gimnáziumban, melynek vendégelőadója dr. Perger Gyula atya, toronyi plébános, a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjteményi Központ és Látogatóközpont igazgatója volt. Előadásában Mindszenty József életéről és boldoggá avatási eljárásáról beszélt a diákságnak.
E téma két okból kifolyólag is különösen aktuális. Egyrészt a közeljövőben várható Mindszenty József boldoggá avatása, hiszen Ferenc pápa 2019. február 12-én jóváhagyta a bíboros bizonyított életszentségét elismerő dekrétumot. Másrészt pedig, bár ezt kevésbé szokás tudni, de 1903–1911 között ő is gimnáziumunk tanulója volt, és egyházi pályája is Szombathelyről indult.

Perger atya szuggesztív előadásában nyomon követhettük Mindszenty József élettörténetét, megpróbáltatásait a nyilasok, majd a kommunisták börtöneiben, és annak a 14 évnek a lelki vívódásait is, amely alatt a budapesti amerikai követség „foglyaként” nem léphetett ki az épületből. Nem véletlenül nevezik őt tisztelői „fehér vértanúnak”, aki élete harmadát fogságban töltötte, hitéért és magyarságáért szenvedett.

A diákok az előadást követően megtekintették „Az ólomkapu” című dokumentumfilmet, mely szintén Mindszenty Józsefről, az ő időskori tevékenységéről, hazájától való elszakítottságáról szólt. Ezalatt az atyák szentgyónásra biztosítottak lehetőséget. A lelkinapot közös szentmise zárta a Székesegyházban, ahol szentbeszédében Szár Gyula Gergely iskolalelkész atya Húsvét ünnepének titkáról és a Jézus melletti szilárd döntésünk fontosságáról beszélt.

A program végeztével mindenki vidáman és remélhetőleg lelkiekben is felvértezve indulhatott haza a húsvéti szünetre, és a bőven három hónapos tanulmányi idő után egy kiadós pihenésre.

Hancz G. Tamás OPraem, tanár

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb