Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szlovák vendég diákok jártak a Herman Szakgimnáziumban

2019-06-14, 09:54
   |   Kategória: Okos
A felvidéki Malinovóból érkeztek vendég diákok a Herman Ottó Szakgimnáziumba a Határtalanul program keretében. Mindkét iskolában virágkötőket, kertészeket, parképítőket képeznek, így az együttműködés elsődleges célja a szakmai tapasztalatcsere.
Miséző asztalra való virágdísz, oltárcsokrok, koszorú, térdekoráció pünkösdi rózsából, borostyánból és krizantémból. Ezeket a kompozíciókat készítették a Herman Szakgimnázium diákjai a felvidéki testvériskolából érkezett társaikkal közösen. 12 tanuló és két tanár látogatott Szombathelyre a szlovák határhoz közeli Malinovóból. A két intézmény közötti kapcsolat többéves múltra tekint vissza, ám idén először egy nyertes pályázatnak köszönhetően a Határtalanul program keretében szervezik az oda-vissza látogatásokat. A szombathelyiek nemrégiben egy 16 fős csoporttal jártak Szlovákiában. 

-Az ötnapos programban felkerestek több virág nagykereskedést, bejárták a Fő teret, a Vasi Skanzent, a Csónakázó-tó környékét, megnézték az iskolát. Vendégeink rálátást kaptak arra, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak az iskolák oktatási módszereiben, illetve a kulturális programok kapcsán ízelítőt kaphattak a Vas megyei hangulatból is. Azon kívül, hogy szakmai tapasztalatcsere történik, a magyar hagyományok őrzése, kapcsolataink ápolása is fontos része a programnak. A szlovákiai diákok között is volt magyar ajkú, így a kommunikáció is könnyen ment - mondta el Seres Györgyi szaktanár.

A Herman-iskola egy másik, hasonló profillal rendelkező felvidéki intézménnyel, a Karvai Szakközépiskolával is baráti viszonyt ápol. A Herman nemcsak külföldi kapcsolatainak erősítését finanszírozhatja pályázati forrásból, hanem például az idén tavasszal immár 30. alkalommal megrendezett Savaria Floriadae virágkötő versenyt és a Savaria Parcum parképítő versenyt is. Továbbá virágkötészeti tanfolyam megvalósítására és a tehetséggondozás eszközeinek fejlesztésére is fordíthatnak pályázati pénzt.


A 2018-as tanévben beadott pályázataik közül hatot sikeresnek ítélt  az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

-Az idei tanév újdonsága volt, hogy az iskola Tehetségponttá vált. Ez volt a következő logikus lépés, hiszen olyan fiatal szakemberek viszik tovább iskolánk jó hírét, mint Stummer Gergő parképítő, Németh Zsófia és Takács Dániel virágkötők, akik nemzetközi megmérettetéseken is kiválóan helyt állnak. A Herman az ország legrégebbi vadászképző iskolája. Az itteni tehetséggondozás eredményességét mi sem tükrözi jobban, mint a jól sikerült technikusvizsgák, a tanulmányi versenyeken vagy a lövész tehetséggondozó programok versenyein való sikeres szereplés, a sok első, második, harmadik hely és a különdíjak. Mindez az elhivatott tanárszemélyiségeknek és a motivált diákoknak köszönhető, akik szívesen vesznek részt akár szabadidejükben is a tehetséggondozó foglalkozásokon - tájékoztatott Büki Zoltán szakmai igazgatóhelyettes.

A hermanos és a malinovói diákok közös munkájának eredményeként elkészült virágdíszeket pünkösd alkalmából az Olad falui Szentháromság templomban helyezték el. 

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb