Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Premós bravúr az Országos Hadtörténelmi Vetélkedőn

2019-10-02, 09:22
   |   Kategória: Okos
A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség országos, két fordulós hadtörténelmi vetélkedőt szervezett a II. Rákóczi Ferenc emlékév alkalmából, amelyen gimnáziumunk is részt vett. A verseny elsődleges célja, hogyösztönözze a diákokat a Rákóczi-szabadságharc katonai eseményeinek és kiemelkedő személyeinek szélesebb megismerésére. Emellett prioritás a Rákóczi-szabadságharc korának megelevenítése, annak minden eredményével és kudarcával.
Az első fordulóban egy 13+1 kérdéses totó kitöltése, valamint egy „Kötödésünk a Rákóczi szabadságharchoz” esszé kidolgozása várt a csapatokra. Intézményünk Szelíd Mongolok csapata a Trencsényi csata eseményeit mutatta be. Az első akadályokat sikeresen leküzdve, bekerültünk a legeredményesebb csapatok közé, akik meghívást kaptak a második fordulóba. Az előre megadott felkészülési tematika alapján Kiss Márton segítette a tanulók háttértudásának bővítését.

A döntőt 2019. szeptember 26-án Szentesen rendezték meg, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában. A verseny megkezdése előtt megnéztük az alakulatnál található csapatmúzeumot. A második fordulóban a csapatok már szellemi és ügyességi feladatokban mérték össze tudásukat. Az erőpróbát a megadott időre szabályosan elvégzett gyakorlatok jelentették. Az elméleti részben, a különböző nehézségű feladatokban néhány mondat után fel kellett ismerni, hogy a kor mely jelentős szereplőjéről van szó, valamint korabeli forrásidézet felolvasása után annak felismeréséhez, értelmezéséhez kapcsolódó, egyszerű kérdésekre kellett válaszolni. Érdekes színfoltként szerepelt disputa, ahol párbeszédes jelenetben kellett érvelni két csapat 1-1 tagjának, többek között a háború illetve a béke mellett. A nap szakmai zárása előtt statikus és dinamikus búvár bemutatót láthattunk, ahol információkat kaptunk a mélyvízi merülés, mentés, bomba hatástalanítás szabályairól.

A tartalmas nap végén eljött a várva várt eredményhirdetés, ahol gimnáziumunk csapata az országos verseny döntőjében kiélezett küzdelemben a bronzérmet szerezte meg. A csapat tagjai: Balassa Bence, Bársony Csongor, Handler Márkó, Kövér Bence. Gratulálok a fiuknak, akik egy-egy szép könyv mellett, honvédelmi ereklyékkel tértek haza.

Farkas Attila
tanár

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb