Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A SZENT KERESZT-EREKLYE KÖZELÉBEN

2019-11-17, 17:24
   |   Kategória: Okos
A PREMONTREI KÖZÖSSÉGÉNEK TALÁLKOZÁSA A MISSZIÓS KERESZTTEL
Valamennyiünk életében bizonyára több alkalom nyílik a lelki megújulásra, ám az, hogy élünk-e vagy elmulasztjuk-e a felkínált lehetőséget, mindenképpen saját döntésünk következménye. Szívem mélyén csak remélni tudom, hogy a Premontrei közössége számára egy különleges pillanat volt a Missziós kereszttel való találkozás a szombathelyi székesegyházban, november 11-én. Köszönjük, hogy Császár István helynök atya imádsággal egybekötött útmutatása révén lelkileg is sikerült közelebb kerülnünk az ereklyetartóként is emlegetett Missziós kereszthez, amely Ozsvári Csaba ötvösművész (1963-2009) egyik nagyszerű alkotása. A művész 2007-ben készült munkáját a Budapesti Városmisszió alkalmával állították fel előszőr. 

A közel három méter magas tölgyfa kereszt bronz borításokkal díszített. Felfedezhetők rajta a magyar honfoglaláskori ötvösség motívumai. Középpontjában ezüst tokban aSzent Kereszt-ereklye található, amelyet magyar, illetve magyar vonatkozású szentek és boldogok ereklyéi vesznek körül. Így például megtalálható a kereszten Tours-i Szent Márton ereklyéje, az államalapító Szent Istváné, de a boldogok sorában lévő egykori premontrei diák, Brenner János ereklyéje is. Talán csak számomra volt nagy felfedezés, hogy a keresztre helyezett 30 ereklye között rátaláltam a horvát származású Boldog Alojzije Stepinac ereklyetartójára. Néhány évvel ezelőtt a Premontrei Gimnázium tantestületével a zágrábi székesegyházban járva, a horvátok által mélyen tisztelt Alojzie Stepinac üvegkoporsóját is láthattuk.

A Missziós kereszt a 2020. szeptember 13-20. között Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma. Az ünnepségsorozatról, valamint Ozsvári Csaba ötvösművészről, a Missziós kereszt megalkotójáról az alábbi elérhetőségen lehet további információkhoz jutni: https://www.iec2020.hu/hu/kongresszus-szimbolumarol

Legyünk nyitottak az Eucharisztia titkára, amely az egyház életének csúcsa és forrása.

Véghné Busics Hilda
igazgató
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb