Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Premontreiek a Segélyhívó Központban

2020-02-14, 19:05
   |   Kategória: Okos
Az Országos Rendőr-főkapitányság Szombathelyi Hívásfogadó központjába látogattak intézményünk diákjai február 11-én, ahol a 112-es Egységes Európai Segélyhívó Szám nyílt napját tekintettük meg.
A megnyitót követően elismerések átadására került sor, ahol Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Dr. Balázs Zsolt r. ezredes a Hívásfogadó Központ vezetője is hangsúlyozta, hogy az itt dolgozók elsődleges feladata a maximális segítségnyújtás. A szakmai munka mellett egyben komoly pszichológiai és pedagógiai funkciót is betöltenek. A munkavégzéshez stabil hivatástudat szükséges, és sokszor nehéz egy-egy eset után, újra és újra a hívások fogadása. Az állampolgárok segélyhívásai közül évente 1,6 milliót fogadnak a szombathelyi objektumban. A bejelentések kb. 24%-a valós segélyhívás. A számadatokat ismerve, még felelősségteljesebb gondolkodást indukált tanulóinkban a 112-es szám fogalma.

A gyakorlati bemutatók előtt a Légi Vezetési és Irányítási Központ előadását hallgattuk meg. Megtudtuk, hogy a légtérmegfigyelés, légi műveletek tervezése, légvédelmi harcvezetés, fegyver- és rakétairányítás tartozik az elsődleges tevékenységi körükbe. A légi kutató-mentő és az egészségügyi kiürítési feladatok közben együttműködnek a társszervekkel (ORFK, OMSZ, Katasztrófavédelem). Az ismertető után diákjainknak lehetősége adódott repülőgép szimulátor kipróbálására.

A nyílt óra keretében az operátori teremben megtapasztalhattuk, hogy milyen feladat hárul a segélyhívások fogadóira. Egy hívást hangosítottak ki számunkra, ahol a bejelentett eset kapcsán több szerv együttes beavatkozására volt szükség. Ezután a nap legérdesebb eseménye következett: diákjaink az operátori székekbe foglaltak helyet és teszthívásokat fogadhattak, amelynek adatait rögzítették is a dolgozók iránymutatásai alapján. A szakmai napot az elsősegélynyújtási és újraélesztési gyakorlattal, valamint a készenléti szervek gépjárműveinek bemutatóján való részvétellel zártuk.

A gyakorlati foglalkozásokkal teletűzdelt napon diákjaink maradandó élményeket szereztek. Elismerően nyilatkoztak az operátorok szakértelméről, empátiájáról. Köszönjük a lehetőséget, hogy bepillantást nyerhettünk a 112-es szám mögötti szervek munkájába.

Farkas Attila

tanár
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb