Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Foucault-féle ingakísérlet, avagy még mindig forog a Föld?

2020-03-05, 16:03
   |   Kategória: Okos
Szombathely ellen végrehajtott légitámadás 75. évfordulója és a Föld forgását demonstráló Foucault-féle ingakísérlet első szombathelyi bemutatójának 140. évfordulója hívta életre 2020. március 2-4. között, a három napos rendezvénysorozatot.
Az ingakísérlet ünnepélyes elindítására 2020. március 2-án került sor a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban. Az előkészületekben a Premontrei Gimnázium is részt vett. Fizika előadótermünk falát díszítő, skálázott két félkörlap szolgált fokbeosztású alapkörként. A kísérlet alapjait tudományos összefoglalóval, képekkel, életrajzi adatokkal illusztrált tablónkat is az érdeklődők rendelkezésére bocsátottuk.

A megnyitón Koltay Ferenc a Székesegyházért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntő szavaiban kiemelte a tudomány fontosságát, „Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, …”(Ter. 1,26). A tudomány és a hit összefonódását hangsúlyozta Dr. Székely János megyés püspök. A jelenlegi és a korábbi városvezetők kiemelték, hogy egykoron a Párizsban bemutatott kísérletet, Európában harmadik helyszínként Szombathelyen reprodukálták. Városunk Székesegyházának épülete legalább annyira alkalmas a tudományos gondolkodás vizsgálatára, mint a francia főváros Pantheonja.

A múlt értékeit megbecsülve immáron többedszer mutatják be a szervezők az egykoron (1880. augusztus 25.) Kunc Adolf premontrei apát és a Gotthárd fivérek által elvégzett ingakísérletet. Az eszköz részeit: a felfüggesztő szerkezetet és az ingatestet is Gotthárd Jenő és testvére Sándor készítette. Ha az inga mozgását inerciarendszerből vizsgáljuk, akkor az tapasztalható, hogy az inga lengési síkja nem változik meg, hanem a Föld fordul el a lengő inga alatt. Ha forgó rendszerből, tehát a Földről tanulmányozzuk, akkor úgy látjuk, hogy az inga lengési síkja, egy oldalirányú, a Coriolis-erő hatására megváltozik, elfordul. Ennek a tehetetlenségi erőnek az iránya a sebességre merőleges és sebesség irányához képest az északi féltekén jobbra, a délin balra téríti el a testeket.

Az ingamozgás vizsgálata mellett a Megyeházán tartott Emlékkonferencia, a Székesegyház északi falán elhelyezett emléktábla felavatása, könyvbemutató, kegyeleti megemlékezés kísérte az eseménysorozatot, zárásként pedig püspöki szentmisére került sor.

A háromnapos eseménysorozatra intézményünk 9-11. évfolyamos tanulói látogattak el tanórai keretek között, de biztos vagyok abban, hogy akadtak jó páran, akik szabadidejükben is megtekintették a kísérletet.

Farkas Attila

tanár
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb